Hedra offren för folkmordet 1915

Än i dag är de assyriska städerna i norra Irak förstörda.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

År 1915 utsattes de kristna folkgrupperna assyrier/syrianer, armenier och pontiska greker i Osmanska riket för ett folkmord. Det ledde till två miljoner offer, samt att dagens Turkiet tömdes på sin kristna befolkning. I dag pågår samma sak i Mellanöstern. Ett folkmord mot de kristna, och detta av en anledning – deras kristna tro.

I Sverige råder i stället en nedtystning av den kristna kulturen, bokstavligen när kyrkklockorna kritiseras för att låta för högt. I Mellanöstern dör folk för att deras kyrkklockor ska höras, som under 1915, också i dag. Det är därför det är viktigt att minnas den kamp som assyrier/syrianer och armenier utkämpade 1915, men även 2019. En kamp som handlar om folkgruppernas överlevnad.

Efter folkmordet år 1915, försvann nästan hela den kristna befolkningen från Turkiet. Många flydde till Irak och Syrien där de hade hoppats på fred. De kristna byggde upp nya städer som de kunde utvecklas och frodas i. Även om det har skett ett flertal övergrepp sedan 1915, kom den stora smällen 2014, då IS attackerade Nineveslätten i Irak och 200 000 assyrier fördrevs från sina hem. Än i dag är de assyriska städerna i norra Irak förstörda, och varken den kurdiska sidan, eller den irakiska regeringen gör verkliga insatser för att bygga upp städerna.

I dag ser det inte ljust ut för de kristna i Irak och Syrien. Den kristna befolkningen har minskat från 1,5 miljoner år 2003, till cirka 200 000 i dag. Ungefär en tredjedel av Syriens tioprocentiga kristna befolkning har lämnat landet. De kristna i Turkiet är en minoritet som utgör 0,1 procent av landets invånare.

Utredningar visar att det redan har, och kommer att återvända fler IS-terrorister till Sverige. Det politiska parti som har velat förhindra detta på riktigt är KD och dess ungdomsförbund KDU.

Vi vill bland annat döma de återvändande IS-terroristerna för landsförräderi, samt dra in deras pass. De hör inte hemma i ett land byggd på kristna värderingar med solidaritet, ansvar och frihet.

Det finns mycket vi kan göra för att hedra och komma ihåg offren år 1915. Det första och viktigaste är att Sveriges regering erkänner det som ett folkmord. Något man inte har velat göra hittills. Stefan Löfven har även gått så långt att han sagt att regeringen inte ska driva detta som ett folkmord. Min fråga till alla assyrier/syrianer, och armenier som är kvar i Socialdemokraterna, hur kan er partiledare uttrycka sig på detta sätt?

Ett annat sätt att hedra offren är genom att upprätta monument som påminner om att vi aldrig kommer tolerera förföljelsen mot de kristna, vare sig det är av IS i Irak och Syrien, eller av islamister i Sverige. I dagens Sverige, där våra värderingar och vårt kulturarv sätts på spel, är det viktigt att minnas dem som faktiskt kämpade för just dessa värderingar. Att hedra och komma ihåg offren år 1915 är vår skyldighet.

Martin Hallander, förbundsordförande KDU Sverige,

Paul Sabo, ordförande KDU Sörmland

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.