Hellre lösningar än varning för Guds dom

Den långsiktiga lösningen kan väl inte vara att dränera dessa länder på arbetsföra unga män? skriver Fredrik Willén. Elisabeth Sandlund svarar direkt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Greklands gräns har senaste veckorna anstormats av människor som vill in och söka asyl i Europa, men stoppats vid Greklands gräns. Elisabeth Sandlund skriver i sin ledarartikel från den 2 mars att ”Det allra minst viktiga är att Europa bygger en skyddsmur för att värna sina privilegier. Det allra viktigaste är att Europas politiker och Europas folk tar ansvar och gör en helomvändning.”

Hennes budskap i krönikan är att Europa ska öppna sina gränser annars kommer Guds dom drabba Europa. Samtidigt läser jag i Dagen från 5 mars i en intervju av en pingstpastor, som jobbat med flyktingar sedan 2015, att många av de som kommer nu saknar asylskäl: ”Få av dem som kommer nu är syrier, säger han. Jag skulle tro att det bara är några få procent. Och de som är här i Thessaloniki kommer främst från Iran, Irak och Afghanistan. Många är ekonomiska migranter, och det skapar stora problem.” 

Läs mer Europa drar en dom över sig i och med sina skyddsmurar

 

Den bilden bekräftas av Antonius Avgerinos, presidenten för Greklands Röda korset, som i tyska tidningen Focus (6/3), säger att majoriteten av de migranter som försökt ta sig in i Grekland inte är flyktingar utan ekonomiska migranter från Afghanistan, Pakistan och Nordafrika. Om det stämmer som dessa herrar påstår, det vill säga att majoriteten är ekonomiska migranter, bör man ju starkt ifrågasätta att Europa ska öppna sina gränser. Mig veterligen finns det inget land som beviljar asyl av ekonomiska skäl.

I stället för att hota med Guds dom för att Europa inte släpper in människor som söker sig en bättre ekonomi, bör ledarskribenter uppmana till lösningar som kan ge stabilitet och ekonomisk tillväxt i de länder främst unga män flyr ifrån. För den långsiktiga lösningen kan väl inte vara att dränera dessa länder på arbetsföra unga män?

Fredrik Willén, Lidköping

 

 

Svar direkt: Vi måste hålla flera tankar i huvudet samtidigt

Självfallet är det viktigt att arbeta för långsiktiga lösningar i de länder som flyktingar och migranter kommer ifrån, vare sig det handlar om politisk eller ekonomisk stabilitet. Men som så ofta måste vi klara att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. De som befinner sig vid gränsen mellan Turkiet och Grekland, eller i de grekiska flyktinglägren, är människor av kött och blod, inte pinnar i en statistik över en flyktingström. De behöver vår hjälp i den akuta situationen alldeles oavsett vilka åtgärder som vidtas på lång sikt.

Skälen till att lämna sitt land och söka sig en ny framtid någon annanstans varierar. Också de som brutit upp därför att de inte längre har mat för dagen eller kan försörja sin familj är värda vår omsorg och bör inte avfärdas med det svepande begreppet ”ekonomisk migrant”.

Elisabeth Sandlund, ledarskribent, Dagen

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (71%)
  • Nej (24%)
  • Vet inte (5%)

75 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Coronakrisen
Roland Utbult och hans hustru Marie Nylén Utbult.
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat
Kyrkorna och coronakrisen
Coronakrisen