Hotet mot judar i Sverige pågår alltjämt

Värderingar sätts på prov när man lockas av några procent i opinionsmätningar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

November är en mörk månad i flera avseenden. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 krossades fönster i judiska butiker runt om i Tyskland i det som kom att kallas Kristallnatten.

Hotet mot judar och andra minoriteter pågår alltjämt. Enligt BRÅ:s senaste rapport ”Hatbrott 2018” ökade antalet anmälda hatbrott med främlingsfientliga och rasistiska motiv från 3 999 år 2013 till 4 865 år 2018.

Sommaren 2019 varnade Säpo för ökat högerextremt våld. I en intervju i Dagens Nyheter den 1 november i år fick Säpos chefsanalytiker frågan: ”Finns det någon koppling mellan nationalistiska partiers framgångar i opinionen och radikala nationalisters våld? Spelar det någon roll för våldsamma högerextremister att det går bra för SD?” ”Ja, det är ju en av våra hypoteser utifrån tidigare erfarenheter”, svarade analytikern.

Planerade flyktingboenden sattes i brand efter att Sverige­demokraternas dåvarande juridiske talesperson Kent Ekeroth i ett tal i Trelleborg den 17 oktober 2015 sagt att tålamodet med invandringen är som en stubin. ”Men när stubinen brunnit klart då smäller det”. Lokala SD-distrikt publicerade dessutom vägbeskrivningar till planerade boenden på nätet.

I SVT:s partiledardebatt i oktober 2016 uteslöt Krist­demokraternas Ebba Busch Thor samarbete med ett parti vars finanspolitiske talesperson Oscar Sjöstedt i en video skrattade åt avhuggna grishuvuden som han liknade vid judar. Men i juli 2019 efter en lunch med Jimmie Åkesson öppnade ändå Busch Thor upp för samarbete med partiet som fortfarande inte agerat kraftfullt mot näthat, hets och rasistiska skämt riktade mot minoriteter. Värderingar sätts på prov när man lockas av några procent i opinionsmätningar och mer makt.

Dag Hammarskjöld, som hade en riklig erfarenhet av svåra politiska ställningstaganden, skriver i sin bok ”Vägmärken”: ”Är ditt mål icke helgat av ditt innersta patos skall även en seger göra dig smärtsamt medveten om egen svaghet.” Citatet manar till eftertanke.

Göran Lund

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat