Hur stor är Missionsprovinsen?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I en nyhetsartikel (Dagen 22 mars) rapporterades att Missionsprovinsen vill komma med i en internationell samarbetsorganisation för lutherska kyrkor. Provinsens ledare, Roland Gustafsson – som benämns biskop – berättar­ för tidningen att det sammanlagt finns tolv församlingar, så kallade koinonior, i landet och vilka sammanlagt ”betjänar” cirka 2 000 personer.

Ordet är intressant mot bakgrund av att just Gustafsson har bemött tidigare frågor från mig rörande medlemsantalet med total tystnad. Också på annat sätt har jag försökt få fram fakta i saken från den högkyrkliga provinsen.

Men utan resultat. Därför reagerade jag vid läsningen av nyhetsartikeln: Vad menar Gustafsson med ordet ”betjänar”? Och varför vill hans provins inte öppet och ärligt, likt alla andra samfund, redovisa medlemsfakta?

Uppenbarligen är saken känslig, vilket också ordet ”betjänar” vittnar om.

Vänligen därför nu, bäste provinsledare, ta bladet från munnen och låt oss få veta siffran. Fakta på bordet skadar ingen.

Bengt Olof Dike, tidigare kyrkomötesledamot

Läs mer om Missionsprovinsen

Alla tidigare artiklar
Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Corona och kyrkorna
Hur blir det med Nyhemsveckan, Torpkonferensen och alla de andra kristna konferenserna i sommar?
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Att hålla modet uppe i isoleringen
Coronakrisen
Pingstkyrkan i Falköping.
Foto: Emanuel Ström
Foto: Emanuel Ström
Dokument
Jonas förbereder sig för innebandyträning med kompisarna i Uppsala Life IF:s P10, pojkar födda 2009/2010. Tidigare spelade han pingis. Klubben har en innebandyskola från förskoleålder till årskurs 2.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo