Ingemar Olsson: Han konverterade till ateism – vilka frågor ska Migrationsverket ställa?

Svenska myndigheter ifrågasätter alltid den som tar avstånd från islam.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ett gift par som jag känner har flytt från politiskt och religiöst förtryck i sitt hemland och sökt skydd i Sverige men fått avslag. Båda tar öppet aktivt avstånd från hemlandets regim och har visat det under många år i medier och i offentliga demonstrationer. Nu senast demonstrerade de kraftigt när Sverige tog emot Irans utrikesminister med öppna armar.

Att öppet protestera mot islamisk politik och religion är livsfarligt. Jag har därför bett paret formulera sina trosbekännelser som nu skickats till Migrationsverket. Kvinnan bekänner att hon är kristen. Mannen skriver att han respekterar sin frus tro på Jesus men inte själv bekänner sig till någon religion. Båda tar totalt avstånd från islam som de anser är "en omänsklig, kvinnofientlig och förtryckande religion". De försäkrar att de aldrig kommer att underkasta sig den religionens regler och inte heller vill uppfostra sina barn att göra det.

Svenska myndigheter ifrågasätter alltid den som tar avstånd från islam. Det kallas "islamofobi" och jag antar att paret nu kommer att kallas till förhör om sina trosuppfattningar. De har ju "konverterat" från islam till kristen tro och till ateism.

Jag har tidigare hjälpt konvertiter som grillats av Migrationsverket angående bibelcitat och kunskap om påvar, kyrkor och samfund. Nu gäller det att lära ut citat av Marx, Hedenius och Dawkins för att maken ska kunna försvara sin nya tro. Han har fått boken "Jesus är väl ingen religion" och hämtar argument som jag hoppas Migrationsverket kommer att godta.

Både jag och mina vänner vet att deras hemland utdömer dödsstraff för den som lämnar islam. Där är ju religionen politik – och politiken religion. Vi hoppas att Migrationsverket också ska förstå det.

Ingemar Olsson, artist, låtskrivare och författare

Läs fler artiklar om Migrationsverkets kristendomsprov

Alla tidigare artiklar

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
KONVERTITEN ABBAS
Joakim Hagerius.
Foto: Natanel Gindemo
LUCIA