Ingemar Olsson: ”Robert uteblev från ett möte och ska nu utvisas”

Jag vädjar till Migrationsverkets högsta ledning att tillämpa den paragraf som säger att det finns ”särskilda skäl” att låta Robert få fortsätta sitt liv i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Migrationsverket gjorde ett stort fel mot en 16-åring för åtta år sedan. Verkets personal ”bedömde” att han var fullvuxen och avslog därför hans begäran om skydd mot tydliga hot i hemlandet. Det var ett stort fel, livsavgörande för en 16-åring, men rutin för Migrationsverkets personal.

Trots att Robert Kayongo lyckats få tag på sina ID-handlingar i hemlandet som bevisar att han för åtta år sedan var ett 16-årigt ensamkommande barn, beslutar Migrationsverket att utvisa den nu 24-årige Robert tillbaka till de hot han flytt ifrån.

Robert har efter åtta år rotat sig i Sverige, har fast arbete med lön och bostad, betalar skatt och är en uppskattad ungdomsledare i en fotbollsklubb och i en kyrka. Alla Roberts vänner vill att han ska få fortsätta sitt liv i Sverige.

Men en tjänsteman på Migrationsverket har bestämt att det inte finns några ”särskilda skäl” att låta Robert behålla sitt jobb, sin bostad och sina uppdrag i Sverige. Han ska utvisas.

Anledningen är ett litet fel som Robert gjorde för fem år sedan. Han var nämligen livrädd för att bli orättvist behandlad och uteblev därför från ett möte med Migrationsverket. Det har han ångrat och sedan dess alltid följt Migrationsverkets olika kallelser och beslut. Men det hjälper inte.

Migrationsverket silar nämligen mygg och sväljer kameler.

Det finns en paragraf som säger att det finns ”särskilda skäl” att ge Robert fortsatt uppehållstillstånd. Men det skulle kräva att Migrationsverket erkänner det fel man begick 2009.

I stället tillämpar man en annan paragraf, som säger att den som uteblir från ett möte inte samarbetar med Migrationsverket, och därför måste lämna Sverige. Det är obegripligt att Sverige i detta fall väljer den elakaste paragrafen. Det gagnar ingen, men förstör för många: För Robert själv, för hans arbetsgivare, hans vänner, ungdomarna i fotbollslaget och kyrkan. Och för alla oss som vill tro på Sverige som ett både humant och klokt land.

Jag vädjar till Migrationsverkets högsta ledning att tillämpa den paragraf som säger att det finns ”särskilda skäl” att låta Robert få fortsätta sitt liv i Sverige.

Jag vet att utvisningen är bestämd att ske inom ett par veckor. Den måste kunna stoppas! Det betyder att den stora organisationen erkänner sitt stora fel och tar konsekvenserna: Ger Robert en ny och retroaktivt rättvis bedömning … hostar upp kamelen och låter myggan flyga!

Ingemar Olsson, artist, författare bland annat till sången ”Du vet väl om att du är värdefull”

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Debatt