Debatt

Inte fel bildhantering av Kristna värdepartiet

Ska man vara väldigt petig ska visserligen namnen på den som har tagit bilden uppges

Den 4 januari bildades Kristna värdepartiet, som har en väldigt tydlig och till sin ytterlighet rak och konsekvent tillämpning av en kristen människosyn, som är tydlig med att varje människas liv är lika mycket värt och därför vill det nystartade partiet förbjuda aborter och inte heller införa aktiv dödshjälp.

Dagen rapporterade (8/1) om Samuel Varg Thunbergs kritik mot partiet och hävdade att partiet hade använt bilder från den fria bildsamlingen Wikimedia Commons. Wikimedia Commons är en stor samling av bilder.

Först var det mest till för att illustrera Wikipedias artiklar, men sedan utvecklade man idén och i dag är Wikimedia Commons en stor samling av bilder vars grundtanke är att alla fritt ska kunna använda bilderna utan att behöva gå till andra instanser som tar betalt för att få använda deras bilder. Som administratör blev jag något förvånad över att Dagen skriver en hel artikel om enbart detta.

Ska man vara väldigt petig ska visserligen namnen på den som har tagit bilden uppges enligt en av de licenser som en bilduppladdare kan välja, men det är ärligt talat väldigt få som följer det licenskravet. Aktiva skribenter hittar ofta bilder från Wikimedia Commons i mediernas artiklar som inte har namngivit bilduppladdarens namn.

Kristet värdeparti är inte ensamma om att strunta i denna petitess. Min erfarenhet är också att en överväldigande majoritet av de som laddar upp bilder inte heller bryr sig om detta.

Men tydligen jagade man hej vilt över saker att kritisera det kontroversiella partiet för. För egen del tycker jag det är uppfriskande med ett parti som vågar inta kontroversiella ståndpunkter, och som inte baserar sina åsikter på vad väljarna tycker, utan håller sig till vad man är övertygad om är rätt.

Vi har allt för många populistiska politiker som formar sina åsikter utifrån vad väljarna tycker. Det svenska politiska klimatet blir lätt tråkigt, eftersom det blir allt mindre skillnad på de etablerade partiernas förda politik.

Jonathan Persson, tidigare administratör på Wikipedia och kyrkorådsledamot i Vankiva församling

Fler artiklar för dig