Israel står inte för rasism

Under lång tid har hotet om en ny förintelse av judar i Israel uttalats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Israel är ett land med en judisk befolkning på drygt sex miljoner invånare. I Israel finns också 1,6 miljoner araber. De har i stort sett samma möjligheter till välfärd som den judiska befolkningen.

De arabiska nationernas befolkning är närmare 370 miljoner tillsammans. På Västbanken bor 2,3 miljoner palestinier och i Gaza är det 1,6 miljoner invånare.

Israel är ständigt utsatt för hård och ensidig kritik. Även bland Israels vänner väcks ibland­ misstanken att palestinska araber diskrimineras. Då är det viktigt att ta reda på fakta.

Vi får inte glömma att i Jordanien och i Egypten, liksom i de palestinska områdena, Gaza och Västbanken, har inte en enda jude rätt att bosätta sig. De som ändå bosatt sig inom sådana områden, ses som inkräktare. Inom Israel arbetar och bor araber tillsammans med judarna. Israel har en växande arabisk befolkning, med representation i Knesset och dessa araber lever därmed i Mellanösterns enda fungerande demokrati.

Arabländerna har tillsammans tretton miljoner kvadratkilometer markyta i jämförelse med Israels tjugotvåtusen kvadratkilometer! Israel har alltså mindre än två procent landyta i jämförelse med arabländerna. Inom detta israeliska område lever och arbetar 1,6 miljoner araber med närmast samma löner och sociala förmåner som den judiska befolkningen. Det är inte rasism!

Under lång tid har hotet om en ny förintelse av judar i Israel uttalats. I flera år har raketer med dödande förmåga skjutits in över Israels befolkning. I ett sådant spänningsläge är det förståeligt att relationerna blir ansträngda mellan de båda befolkningsgrupperna även inom Israel.

Kravet på en intervention av stormakterna för att fördriva judarna ut ur sitt land framställs nu. Samtidigt tvingar terrorgruppen Islamiska Staten de kristna i Irak att välja mellan att lämna sitt hemland eller dö för svärdet. Är den svenska Diakonialedningen redan nu i samverkan med Islamiska Statens etniska utrensningskampanj? Vem är egentligen rasistisk?

Stanely Sjöberg, pastor

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Sex före äktenskap
Cilla Eriksson skriver slutreplik i debatten om sex före äktenskap.
Foto: Zoriana Stakhniv / Unsplash
Foto: Zoriana Stakhniv / Unsplash