Israel – välsignelse för hela världen

När vi vaknar har Israel utsatts för ytterligare en attack.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

För bara några veckor sedan gick vi runt på Jerusalems gator och sög in atmosfären av historiens vingslag, av nutidens alla frågor och framtidens förhoppningar. Det finns ingen stad i hela världen som framkallar dessa känslor som Jerusalem gör. Det går att ta på stämningen. Minareter kallar till bön, kyrkklockor ringer till gudstjänst och judar strömmar till den lilla del som är kvar av templet. Det är religionsfrihet i kubik.

Vi är vid Trädgårdsgraven och firar nattvard mitt emellan själva kullen och graven. Trädgårdens stillhet ger en himmelsk ro trots närheten till stadens alla ljud. Det är en välsignelse för själen. Några timmar senare är vi vid Västra muren där tusentals judar samlas till sabbat under stor glädje.

När jag står där på en av trapporna som leder ner till västra muren så lyfter jag blicken mot den muslimska helgedomen som finns bakom muren och så lyfter jag blicken ett snäpp till, där borta ligger Olivberget där Jesus gav lärjungarna uppdraget att gå ut och göra alla folk till lärjungar varefter han lämnar dem med löftet att han ska komma tillbaka, tänk om han kommer nu när vi står här. Jag uppfylls av kärlek till Jerusalem, till det judiska folket, till Israel och till Jesus som älskade hela världen och jag känner att hela världen ska älskas: alla folk och länder. Jag blir lycklig.

Men i denna stad finns också minnesmuseet över Förintelsen och det ofattbara som hände det judiska folket för bara 73 år sedan. Man häpnar och mår både fysiskt och psykiskt illa vid alla bilder och minnesmärken efter detta massmord av det judiska folket. Något som somliga förnekar och andra vill förringa. Vi åker vidare till Knesset och får en rundvandring i det enda demokratiska parlamentet i hela Mellanöstern, en region som törstar efter demokrati och frihet. Vi besöker Israels museum med dödahavsrullarna som är 2000 år gamla bibelböcker som hittats och som visat sig stämma med dagens texter. Det gör att bibelordets trovärdighet stärks. Tron stärks.

Vi lämnar Jerusalem och åker mot söndagsskolesjön Gennesaret och läser bibelord, äter glass och njuter. Vi hör muller av flygplan på natten och när vi vaknar har Israel utsatts för ytterligare en attack. Denna gång ifrån Iran och man förstår att detta lilla land får slåss för sin existens för det är många som vill fullborda det som Hitler ansåg vara hans uppdrag: att förinta det judiska folket.

Vi flyger så hem till vår lilla avkrok av världen, till Sverige och här möter vi medias braskande rubriker om politiker som vill ta det lilla landet i örat för att de vägrar att lägga sig ned och dö. Det verkar som de är provocerade av religionsfriheten, av tron, av demokratin och att det finns araber som har rösträtt och lever i en demokrati.

Landet är redan en välsignelse för dess innevånare judar, araber, druser och kristna. En dag kommer vi att se och uppleva att de är en välsignelse för hela jorden för Gud vill att alla folk ska bli välsignade. Den dagen kan snart vara här.

Bengt Klintenberg, inspiratör för Israels vänner

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Böneutrop
Kyrka och politik