#jaglyssnar

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Det finns tider när vi behöver någon som ser och lyssnar, med en varm blick och ett öppet hjärta. Den senaste tidens alla rapporter om övergrepp kan ingen blunda för. Men det krävs mod för att bli synlig om så bara för en annan människa, vi kan hjälpa varandra att våga. Det finns mycket som är tungt att bära, särskilt när man är ensam och ingen annan vet. Ett av de djupaste mänskliga behoven är att bli sedd och lyssnad till, när man blir det kan man våga öppna sig.

Alla vet vad skam är men alla har inte erfarenhet av den skam som fastnar i själen och till slut definierar en människa. En giftig skam som döljer sig i mörkret tills den blir avslöjad.

Jag har just skrivit en bok där jag berättar om sådana upplevelser; jag vet hur ensam, rädd och liten man kan känna sig. Jag vet också hur befriande det är att sätta ord på det som ligger och skaver i själen. Det är en tung börda att bära ensam. Skammen frodas i mörkret men mister sin makt när den blir synlig. Jag vet hur skönt det är att få berätta för en annan människa, att dela något mellan fyra ögon.

Vi behöver perspektiv på det som hänt. Oavsett om vi riskerar att bränna ut oss i arbetet eller om vi blivit nedvärderade, utnyttjade eller kränkta av övergrepp. Ensam är inte stark även om vår kultur förmedlar det budskapet.

Det talas om tystnadskultur, men vad spelar det för roll om ingen lyssnar? Nu finns det ett stort behov av människor som lyssnar aktivt!

För att lyssna behöver vi mod, det är inte riskfritt att lyssna – det är kanske därför vi tvekar. Risken är att när du öppnar dig för en annan människas verklighet kommer du på något sätt att förändras av det du hör.

Det händer något när vi börjar lyssna till varandras berättelser. En människa av kött och blod tar form och blir synlig. Vi förstår att vi inte är ensamma, vi lär oss något om vad det är att vara människa. Det aktiva lyssnandet har en läkande kraft och skapar mötesplatser mellan människor.

Vi måste kunna prata om vad skammen gör med oss i våra församlingar. Om vi inte kan skapa en lyssnande miljö i våra församlingar vem ska då göra det?

Alla behöver någon som lyssnar och alla kan någon gång vara den som lyssnar. Jag vill vara en lyssnande medmänniska, vill du?

Bo Davidsson, Kungälv

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.