Jesus steg ned i vattnet

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Läste att i Helsingborgs pingstförsamling (Dagen 25 maj) kan man bli medlem utan att vara troendedöpt. Henrik Åström säger: "Vi har att göra med en situation som inte berörs i Nya testamentet. Vad gör vi med andefyllda kristna som kommer från en annan doptradition?"

När aposteln Petrus predikade för Kornelius föll den helige Ande på alla dem som hörde hans tal. Petrus sa då inte att de, eftersom de redan fått helig Ande, inte behövde döpas, utan han sa: "Icke kan väl någon hindra att dessa döps i vatten, då de hava undfått den helige Ande, de lika väl som vi?".

Vilken dopmetod ska praktiseras? Jesus lät döpa sig i Jordan av Johannes (Markusevangeliet 1:9-10), "När Jesus var döpt steg han strax upp ur vattnet." Vi läser också om den etiopiske hovmannens dop genom Filippus: "De steg båda ned i vattnet". Det står också att Johannes döpte i Enon nära Salim, för "där fanns mycket vatten".

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Dagen från Järvaveckan
Premium
Foto: Urban Thoms
Dokument: Kristen ungdomskultur
Premium
Foto: Joakim Lundgren