Johan Ericsson: Allt förändras - så var öppen för att lära dig något nytt

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

De flesta är överens om att världen förändras hela tiden. Ibland upplever vi konsekvenserna av förändring i nya produkter, lösningar, positiva nyheter och beteenden som vi blir glada över. Andra gånger upplever vi konsekvenserna av förändring genom negativa nyheter, varsel, uppsägningar och utveckling vi förfäras över. Så hur kan vi få mer av den första gruppen förändring och mindre av den andra?

I grunden handlar det om allas vår inställning till livslångt lärande. Du kan varje dag välja att vara en av två personer, grovt förenklat:

Antingen har du inställningen att allt förändras och att du också därför alltid behöver utvecklas. Du tar en extra kurs som ingen bett dig ta, du läser om hur de arbetar i andra länder som kommit längre än dig, du skaffar en mentor, du läser artiklar, du byter jobb, du testar ett par olika saker du inte testat förut, du konstaterar att en omorganisation är på ingång, det känns stabilt för du ser runt hörnet och vet hur det ser ut på andra sidan och känner dig trygg i din kunskap att fortsätta leda ditt liv framåt, du har en positiv syn på samhällsutvecklingen.

Eller så har du inställningen att livet är rätt okej så länge det inte förändras alltför mycket. Du fortsätter jobba på samma sätt i morgon som du gjorde i går, du läser om en förändring, du känner oj då, det var inte vad jag tänkt mig, du hör om fler och fler förändringar, du blir mer och mer orolig, du går ut och demonstrerar i stället för att lära dig något nytt, du läser och skriver fler och fler kommentarer på sociala medier, du pratar med andra runt omkring dig om hur förskräckligt det är att saker går åt det håll de går, du har en negativ syn på samhällsutvecklingen.

Förändring är ofrånkomligt. Vårt val är att antingen vara med och leda den till något positivt, eller att sitta på sidlinjen och ta konsekvenserna av andras ledarskap. Detta oavsett om det gäller utvecklingen inom församling, samfund, vård, skola, arbetsplatsen, familjen, nationen eller något annat område i livet. Livslångt lärande är grunden för framgångsrik förändring eftersom nya förutsättningar kräver ny kunskap.

I dag lägger människor i Sverige alldeles för lite tid på att lära sig nya saker och fyra av tio lägger inte någon tid alls på detta. Jag önskar att du vill investera stort i ditt livslånga lärande med start i 2020. Här har jag medförfattat en guide för att förhoppningsvis hjälpa dig att komma i gång. Till ett positivt 2020 där vi alla tillsammans leder utvecklingen!

Johan Ericsson, entreprenör, investerare, författare och Head of Specialists på Google

Den här debattartikeln är del av en serie där skribenter fått i uppdrag att formulera en utmaning för kristenheten 2020.

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Corona och äldreboenden
Övergrepp i kyrkan
Foto: Isaac Holmgren
Foto: Isaac Holmgren
Sexhandel