Debatt

Josefsson: Även andra utbildningar än Lots är församlingsgrundade

Det är välkommet med nya initiativ inom kristen ledarutbildning. Däremot är insinuationerna gentemot andra utbildningar besvärande. Det skriver Ulrik Josefsson, utbildningsföreståndare för Akademi för ledarskap och teologi.

Sverige är ett missionsland och här behövs alla goda krafter för att förkunna, sprida och gestalta Evangeliet. För den uppgiften behövs ledare som är väl förankrade i Bibeln, som både förstår och kan förklara kristen tro och som lever passionerat i kallelsen att utbreda Guds rike.

Därför är det i grunden bra med alla initiativ som vill träna goda och kompetenta församlingsledare. I det ljuset är det positivt med nya initiativ inom kristen ledarutbildning.

Samtidigt är det helt begripligt att de som leder en utbildning som är på väg att läggas ner söker vägar för att kunna arbeta vidare. Initiativet till en ny kristen högskola måste lika mycket ses som initiativet för att rädda en nedläggningshotad utbildning. Jag välkomnar en bredd av utbildningar och jag önskar Lots all välsignelse att tillsammans med oss andra kristna ledar- och teologiutbildningar fortsätta att träna ledare, pastorer och förkunnare.

Däremot är det viktigt att vara tydlig med motiven till initiativ som tas. I uppropet som publicerats i Världen Idag talas om en ”samfundsoberoende kristen teologisk högskola, som fortsätter, utvecklar och breddar det som Lots i tjugo år har gjort”. Det handlar alltså snarare om att utveckla något befintligt än att skapa nytt. Texten bejakar andra liknande utbildningsinitiativ, men blir sedan otydlig och talar om att ”medan annan utbildning säkert kan bidra till ökad kunskap, kommer en utbildning som grundas i den kristna församlingen att kunna stärka och utveckla den kristna tro”.

Man skriver även att målet är att samla ”bredden av bibeltroende kristna från alla sammanhang”. I manifestet sägs inte rakt ut att det i dag saknas utbildningar som grundas i den kristna församlingen och som samlar bibeltroende kristna, men det riskerar att bli den underförstådda betydelsen. Den tolkningen förstärks av de debattartiklar som föregått detta manifest och av Berit Simonssons uttalande att det snart bara finns icke-konfessionella teologiska utbildningar på högskolenivå kvar.

Det är alltså viktigt med motiven till initiativ som tas och att inte måla en alltför mörk omvärld för att det egna ljuset ska lysa starkare. Inom den utbildning jag själv leder, Akademi för ledarskap och teologi, är den grundläggande utgångspunkten ”att utifrån församlingens missionsuppdrag driva en utbildning som genomsyras av Bibelns centrala ställning och präglas av öppenhet för Andens verk och tilltal” (ALTs styrdokument).

Målet är att ”träna kvinnor och män för tjänst i Guds rike”. Återigen välkomnar jag alla utbildningsaktörer som med missionsutmaningen för ögonen, med Bibeln som den grundläggande auktoriteten och tillsammans med lokala församlingar vill träna och utrusta för tjänst i Guds rike. Däremot besväras jag av insinuationer om att en ny utbildning behövs för att ingen i dag gör det arbetet.

Utmaningarna i vårt land är mycket stora för den kristna kyrkan och dess ledare. Jag delar uppfattningen i manifestet att en ”bibeltrogen teologisk utbildning är en ödesfråga för landet”. Därför tog ALT i november initiativet till en samtalsdag nu i mars om förutsättningarna för kristen teologisk högskola.

Några frågor vi vill samtala om är vilka kompetenser som framtidens församlingsledare behöver och vad kvalité i en pastors- och ledarutbildning innebär. Syftet är att lyssna till varandra och på våra olika sätt bli bättre på att utbilda och träna framtidensledare att möte våra gemensamma utmaningar.

Vi har välkomnat Lots att tillsammans med övriga frikyrkliga utbildningar vara med i samtalet. Vi tror på ambitionen att samla alla goda krafter för att träna nästa generations ledare även om vi jobbar på lite olika sätt.

Ulrik Josefsson, utbildningsföreståndare för Akademi för ledarskap och teologi

Fler artiklar för dig