Debatt

Jurist: All makt åt Bryssel?

Vi skulle behöva en bredare diskussion och debatt om hur allt fler frågor tas över av EU där vi har litet eller inget inflytande. Demokratin är hotad, skriver Dennis Brinkeback, jurist.

Frankrikes president Emmanuel Macron har stora visionära planer för att stärka EU och öka överstatligheten. Bland hans önskemål finns ett utökat försvarssamarbete, gemensam finansminister, en budget för krisande EU-länder, samordnade bolagsskatter, regler för sociala frågor med mera. Det handlar alltså om en gigantisk maktförskjutning från de nationella parlamenten till Bryssel.

Vid det nyligen avslutade EU-toppmötet diskuterades det som kallas den sociala pelaren som handlar om att inrätta den nya pelaren som i förlängningen innebär att beslut som rör sjukvård, barnomsorg och lönenivåer flyttas till EU och allt längre bort från medborgarna.

EU med sina 28 medlemsländer är det mest långtgående överstatliga samarbetet i världen. Men det var inte en maktöverflyttning som nu gjorts och de kommande maktöverflyttningarna som svenska folket folkomröstade om 1994. I så fall hade säkerligen den folkomröstning som gjordes inte resulterat i ett medlemskap i unionen 1995. Sedan vårt EU-inträde har det bland annat inrättats en Europeisk centralbank(ECB) för att föra en gemensam monetär politik.

Jag har en känsla av att majoriteten av det svenska folket – och förmodligen gäller samma förhållande i de flesta EU-länder – inte vill ha en ökad överstatlighet och överflyttning av makt till Bryssel och därmed minskat folkligt inflytande. Och ändå sker det succesivt utan att hänsyn tar till denna folkvilja. Vår regeringsform 1 kap 1 § säger att all offentlig makt i Sverige utgår från folket. Ändå är det så – likt något ödesbestämt – att beslut med maktförflyttningar hela tiden sker över folket huvud.

Det pågår förvisso – om än i för liten utsträckning – en debatt om EU:s ökade maktambitioner och då även bland politiker. Som exempel publicerades den 16 november i SVT Opinion artikeln "Överstatlighet är inte svaret på allt" av Ebba Busch Thor, Desiree Pethrus och Lars Adaktusson (KD). Det vänder sig mot en överflyttning av välfärdsfrågor till Bryssel. Det är bra att detta framförs men gäller bara en delfråga.

Men det ändrar sannolikt inget när det gäller det som händer med den mer omfattande fortlöpande maktöverlämnandet till Bryssel. Vi skulle behöva en bredare diskussion och debatt om hur allt fler frågor tas över av EU. Om hur demokratin urholkas och tas över av institutioner där vi har ett obefintligt inflytande. Om vi inte inser detta i tid och politiker och folket inte försöker stoppa denna utveckling kommer demokratin gå förlorad.

Dennis Brinkeback, jurist, Hässelby

Fler artiklar för dig