Känn inte klimatskam – gör det du kan

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det nya inneordet är tydligen klimatskam och många menar att Greta Thunberg medverkar till att skapa miljöångest. En journalist i Nya Zeeland skrev för ett tag sedan några tänkvärda ord, där han vänder sig till de ungdomar som inspirerats av Greta Thunberg och protesterar mot klimatförändringarna. Han skriver: ”Ni är den första generation som krävt luftkonditionering i alla rum, en tv i alla rum, ni använder datorer, surfplattor och telefoner, som alla är mycket energikrävande att tillverka och använda. Ni kan inte gå, utan måste skjutsas med bil. Det är lätt att ryckas med, men hur många av er ungdomar är beredda att ändra sin livsstil?”

Ja, det är den stora frågan. Hur många av oss är verkligen beredda att ändra på våra vanor. En del menar att den lilla mängd koldioxid, som man släpper ut, inte påverkar miljön nämnvärt. Men så kan vi ju inte resonera, för då blir ju inget gjort. Greta Thunberg visade med sina tårar, att hon verkligen menade alvar med sitt budskap, och visar att hon gör det lilla hon förmår för att avstå från koldioxidutsläpp.

Vad innebär ordspråket ”många bäckar små gör en stor å” i den här situationen? Om vi alla drar vårt strå till stacken kommer det naturligtvis att få stor betydelse för vår miljö. Sluta därför känna skam och gör det lilla du kan. Då kan vi tillsammans förändra världens klimat och fullfölja Skaparens uppmaning att vårda skapelsen.

Per Larsson, major, Nynäshamn

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Debatten om Knutby
Foto: Sandra Lagerstrå
Foto: Sandra Lagerstrå