Kärnfamiljen är ingen erotikdödare

Kärn­familjen är enligt forskarna den bästa växtplatsen för ett rikt sexliv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

En stor vetenskaplig undersökning om svenska folkets sexvanor har nyligen publicerats i en av våra kvällstidningar, och även refererad i Dagen (18 juni). Den visar att de som röstar på KD, där många både lever i och tror på kärnfamiljen, har mest sex av alla i Sverige! De har sex dubbelt så ofta som de som har allra minst sex – de som röstar på Vänsterpartiet. De är också mycket mer nöjda med sitt sexliv än de flesta svenskar.

Det förvånar Rosanna Dinamarka talesperson för V. Många som röstar på hennes parti är unga personer som enligt henne inte har några sexuella hämningar eller tabun. De har till exempel haft dubbelt så många sexpartners och mer gruppsex än de som röstar på KD. Ett sådant sexliv borde vara mer spännande, säger hon i en kommentar.

Egentligen bekräftar undersökningen bara det vi redan vet. Ju fler vi haft sex med desto mindre får vi ut av det. Något som tydligen är en nyhet för Rosanna Dinamarka. Att vakna upp jämte någon vars namn vi redan glömt och inse att vi inte betyder något för honom eller henne ger en mycket dålig eftersmak.

Resultatet förvånar och oroar säkert inte bara Vänsterpartiet utan också RFSU. De har alltid varit och kommer nog alltid att vara kritiska mot kärnfamiljsnormen. Medan de gärna uppmuntrar de som är ”poly” och har flera sexpartners samtidigt. I skolan lär RFSU våra 14–15åringar att ha sex på 20 olika sätt, hur sperma smakar och att rulla kondomer på gurkor och kvastskaft.

Det ungdomar i dag saknar mest i den undervisning de får är hur man får ett förhållande att hålla. Men det undviker RFSU att prata om eftersom det bara stärker kärnfamiljsnormen.

Vi vill inte vara utbytbara. Konsumtionssamhällets slit och slängmentalitet på samlevnadens område tillfredställer inte våra grundläggande behov av kärlek, trygghet och tillit. Samlevnadsproblem av alla de slag finns givetvis också i många kärnfamiljer. Men kärnfamiljen är varken utrotningshotad, ett kvinnofängelse eller någon erotikdödare.

Kärnfamiljen är enligt forskarna den bästa växtplatsen inte bara för trygga, kärleksfulla relationer. Den är också den bästa växtplatsen för ett rikt sexliv. Men att detta skulle leda till att alla ideologiskt förblindade kärnfamiljskritiker plötsligt drabbas av klarsyn och börja ser verkligheten som den är, kan vi nog inte vänta oss.

Alf B Svensson, leg psykolog

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Premium
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT