Debatt

KD är ett konservativt maktprojekt

Kristdemokraterna är ett parti som hemfallit åt konservatismen. Det menar Micael Grenholm i det avslutande debatt­inlägget om Kristdemokraterna och kristna värderingar.

Min kritik av Kristdemokraterna (Dagen 8 juli) har föga förvånande väckt reaktioner från kristdemokrater, först från riksdagsledamoten Per Landgren (11 juli) och sedan KDU:s före detta generalsekreterare Simon Westberg (15 juli).

Landgren argumenterar för att Jesus skulle ha ställt sig bakom olika kristdemokratiska principer, såsom alla människors lika värde, förvaltandet av miljön och att värna om barnen. Och nog skulle Jesus ha ställt sig bakom de principerna, men det gör ju de flesta människor – tillika de flesta politiska partier.

Det som gör KD relativt unikt bland riksdagspartierna är att partiet uttryckligen vill stå för kristen etik och kristna värderingar. Men det jag pekade på i min debattartikel var:

* att Jesus och den tidiga kyrkan inte ville använda sig av statens våldsmakt;

* att KD verkar tycka att kristna värderingar är högervärderingar (något som står i skarp kontrast till hur partiet för 40 år sedan inte ville placera sig på höger-vänsterskalan)

* att KD:s förespråkande av militär upprustning och evig ekonomisk tillväxt omöjligen kan anses vara kristna värderingar om man ser till hur Jesus och fornkyrkan uttryckte sig om militärmakt och rikedom.

Konservatismen är än mer extrem inom Kristdemokraternas ungdomsförbund, som äger hemsidan "Stöd våra soldater", driver kampanjen "Vi bekämpar fattigdom, inte rikedom!" och vars förbundsordförande Sara Skyttedal säger att pacifism är omoraliskt (Dagen 18 februari). KD tar ungdomsförbundet under sina vingar och lät Skyttedal tala precis innan Göran Hägglund under årets Almedalsvecka.

Hur i hela världen kommer man fram till denna krigs- och rikedomshyllning utifrån de kristdemokratiska principer Landgren presenterar, och vad har den med kristen etik att göra?

Jesus sa åt sina lärjungar att vända andra kinden till (Matt 5:40) och sticka svärdet i skidan (26:52), Paulus sa att kristna inte strider på världens sätt (2 Kor 10:3), kyrkofadern Justinus (100–165) skrev: ”Vi som var fulla av krig, mord mot varandra och all ondska har var och en förvandlat sina krigsredskap – svärd till plogar och spjut till jordbruksredskap.” I den Apostoliska traditionen står det: ”Den som är soldat och står under befäl får inte döda någon. Om han får order att döda, skall han inte utföra den, och han får inte avlägga soldated. Om han inte är beredd till detta, skall han avvisas [från] dop.”

Jesus sa också att de rika ska sälja vad de äger och ge pengarna åt de fattiga (Mark 10:21, Luk 12:33), Paulus skriver att de som vill bli rika störtar sig själva i fördärvet (1 Tim 6:9), Justinus skrev: "Vi som värdesatte rikedomens och ägodelarnas vinst, lägger nu vad vi har i en gemensam hög, och delar ut till alla som lider nöd." I De tolv apostlarnas träning står: "Du skall inte vända dig bort från den som behöver utan ha allt gemensamt med din broder och inte säga, att det är ditt eget. Ty om ni har gemenskap i det oförgängliga, hur mycket mer bör ni inte ha det i det förgängliga!"

Westberg poängterar dock i sin debattartikel att kyrkofäderna inte var politiker, och att den radikala livsstil som de uppmanade till inte förväntades utföras av staten. Han anklagar mig för att vilja använda statens våldsmonopol till att forma världen efter ett givet ideal.

Men det är han som är politikern, som representerar ett parti som vill forma världen efter kristna värderingar! Jag å min sida kritiserar KD dels för att de vill förändra samhället genom statens våldsmonopol, dels för att de värderingar de står för inte alltid är kristna.

Varken KDU eller särskilt många andra konservativa efter­frågar egentligen en svag eller liten stat, de vill snarare se staten svag och liten när det gäller mjuka frågor som fattigdomsbekämpning och miljö, medan den ska vara stark och stor när det gäller hårda frågor som försvar och brottsbekämpning.

Jag å min sida följer Jesu radikala, ickevåldsliga väg och ägnar mig åt att bota sjuka, predika evangeliet, utjämna klyftor mellan rika och fattiga och arbeta för fred och försoning tillsammans med många andra systrar och bröder. Och vi känner oss tvungna att ta avstånd från Kristdemokraternas konservativa, konstantinska maktprojekt, för ni representerar inte våra värderingar.

Micael Grenholm, teologistudent.

Fler artiklar för dig