KD måste visa färg i abortfrågan

Det är riktigt illa när man lämnar över så viktiga frågor och väljare till SD och detta nybildade parti.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Är det oseriöst att stå upp för de ofödda, undrar företrädare för det nybildade Kristna värde-partiet i ett debattinlägg i Dagen (15/1).

Nej, det är verkligen inte oseriöst, men det är orealistiskt att verka för totalförbud av aborter. Historien visar med förskräckande tydlighet att aborter alltid har förekommit. Totalförbud skulle innebära ­illegala aborter/fosterfördrivning med metoder som ingen av oss vill se, där liv sätts på spel på ett mycket obehagligt sätt. Dessutom finns det faktiskt tillstånd både av medicinska och andra skäl när det inte finns någon annan utväg än abort. Med detta sagt, tycker jag ändå att Kristna värdepartiet är värda all respekt. Det är modigt att våga ha sådana åsikter i dagens samhälle, där det absolut inte är opportunt att verka i den riktningen. Det modet borde KD ha visat någon gång under regeringsåren. Jag anar att initiativet från Kristna värdepartiet grundar sig i den stora förtvivlan och besvikelse, som jag själv känner, över att KD inte tagit frågan på fullt allvar.

Samma dag som nämnda artikel var i tidningen, kunde man i ”Dagens fråga” läsa att 48 procent av närmare 1 200 hade svarat, att man kunde tänka sig att rösta på Kristna värdepartiet. Det borde vara en tydlig väckarklocka för KD. Tar man sina väljare på allvar borde detta leda till reflektion över förda politik.

Jag tycker det är hedervärt att åtminstone en i KD:s ledning, Annelie Enochson, efter att hon som hon säger ha ”sovit på detta kan uppleva att Kristna värdepartiet är ett större hot än vad jag först sa”. Hon medger också att det är en ”rejäl tankeställare” och att man kanske borde ha levt mer efter det princip­program som finns för KD. Samtidigt kan jag bli förvånad om det är så att man inte lever utifrån det principprogram som man själv arbetat fram?

Jag hör nu och då svepande och välformulerade försäkringar i debatten att man verkar för de svagaste och mest utsatta i samhället. I det samhället genomförs närmare 40 000 aborter varje år. Vilket annat dödstal, som inte tillhör en naturlig död, skulle förbigås med kompakt tystnad i dag? Det är riktigt illa när man lämnar över så viktiga frågor och väljare till SD och detta nybildade parti.

Frågor till KD:

Vilka betraktar ni som de svaga och mest utsatta i samhället i dag?

Vad har ni gjort eller tänker göra för att minska antalet aborter?

Hur tänker ni verka för bättre förebyggande åtgärder vad gäller preventiv­medelsrådgivning och tillgång till det?

Vill KD verka för att sänka gränsen för när abort är tillåten?

Det är ju inte bara antalet aborter det gäller, utan även tidsgränsen för aborter. I dag tangerar gränserna varandra, när det går att rädda ett för tidigt fött barn och när abort är tillåtet.

Att det finns en stor frustration i de djupa KD-leden är ganska uppenbart. Kalla oss kärnväljare eller vad ni vill, men hos den kärnan finns bland annat en önskan om att det hade funnits ett parti som varit berett att värna om det absolut sköraste livet, nämligen det ofödda.

Ingegärd Malmberg Bohlin

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
KYRKATTACKEN I SRI LANKA
Premium
Foto: Gemunu Amarasinghe