"KD står för human flyktingpolitik"

Kristdemokraterna är pådrivande för en human och rättssäker flyktingpolitik. Det skriver Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson (KD), dagen efter Sara Skyttedals omtalade debattartikel i DN.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Aldrig tidigare har så många människor varit på flykt som idag. Enligt UNHCR rör det sig om 50 miljoner. Via sociala medier ser vi groteska bilder på personer som får huvudet avskuret. Vi läser om kvinnor som blir våldtagna.

Den som flyr ondskan i sin egen stat är utlämnad till välviljan hos resten av världens nationer. När våra barn frågar oss vad vi gjorde när Syrien stod i brand, vad vill vi kunna svara då? När våra barnbarn läser i historieböckerna om massavrättningar av kristna och jezider i Irak, vad vill vi då att det ska stå att vi gjorde?

Det är jag som är migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Vårt parti har följande linje, om någon för ett ögonblick tvekar: Kristdemokraterna har varit pådrivande för att vi ska ha en human och rättssäker flyktingpolitik. Det tänker vi fortsätta med.

Visst står vi inför stora utmaningar framöver. Men vårt svar är att större utmaningar möter man bäst med ökad humanitet. För vad är alternativet? Vilka ska vi skicka tillbaka till dödshot, tortyr och förtryck?

Kanske är några av de andra europeiska länderna beredda att göra mer, men utvecklingen verkar tyvärr inte gå åt det hållet. Tvärtom. För tio år sedan tog världens utvecklade länder emot nästan var tredje flykting. Idag tar vi tillsammans emot 14 procent. Resten överlåter vi åt de fattiga länderna.

Klarar vi av att ta emot de som kommer? Vårt svar måste vara ja. Vi klarar det, även om det kommer att kräva mycket av oss.

Det finns få länder där välfärden är så jämnt fördelad, och samtidigt så stor, som i vårt land. I Libanon är situationen en annan. Där får lärarna jobba dubbelt, men alla barn får ändå inte plats i skolan. Där får både flyktingarna och alla andra begränsa sin konsumtion av vatten, för vattnet räcker inte. Där får de sova i skift för att bostäder och sängar inte räcker. Där har sophantering och avloppssystemen redan dukat under av belastningen.

Vi är beredda att göra de prioriteringar som behövs. Precis som vi kommer att fortsätta att rädda liv i vården även när en enskild persons behandling är väldigt dyr. Vi kommer att fortsätta arbetet med att ta bort hinder för byggande, så att alla som söker också hittar en bostad. Samtidigt ska vi förbereda oss för alternativa möjligheter till tillfälligt boende för nyanlända. Vi kommer att klara prioriteringen utan att äventyra våra barns framtid eller våra äldres trygghet.

Vi kanske behöver vänta något med reformer som vi på sikt vill genomföra.

Men det kommer också innebära att vi framöver kan se oss själva i spegeln och våra barn i ögonen. Vi kan berätta för dem att vi gjorde vad vi kunde. Vi öppnade vårt hem, vårt land, våra idrottsföreningar, våra kyrkor, våra skolor och våra arbetsplatser.

Och långsiktigt kommer den linjen att gynna Sverige.

Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson, Kristdemokraterna

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.