Klavertramp om värnskatten

Det är intellektuellt ohederligt av Kristdemokraterna att motarbeta avskaffandet av värnskatten, skriver Christian Ekström.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyligen fick väljarna se partiledarna mötas i den första partiledardebatten sedan Januariöverenskommelsen (Agenda 5 maj). En tämligen enig medie- och tittarkår utsåg Ebba Busch Thor till debattens vinnare. Gott så, Busch Thor har ökat sitt förtroendekapital sedan valet genom att vara konsekvent, tydlig och retoriskt skicklig. Desto märkligare blir de ständiga klavertrampen när det handlar om värnskatten som KD och nu Busch-Thor gör sig skyldiga till. Sedan Januariöverenskommelsen presenterades har partiet konsekvent motarbetat avskaffandet av värnskatten, och dessutom med fördelningspolitiska argument. Det är minst sagt märkligt för ett parti som vill kalla sig borgerligt och uppfattas som intellektuellt hederligt.

Ändå är det precis det som nu sker. ”Det är osmakligt att höginkomsttagare får sänkt skatt samtidigt som vi har svåra brister i äldreomsorg och sjukvård. När KD sänker skatten gör vi det för alla, vi gör det för de som behöver det mest och vi gör det för medelklassen, inte för de allra rikaste.” Så sade Ebba Busch Thor i Agendas partiledardebatt. Innan sjukvården var det fastighetsskatten som ställdes emot värnskatten. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed gick för bara några veckor sedan ut och påstod att konsekvensen av att värnskatten avskaffas kommer att bli höjd fastighetsavgift. Forssmed menade att det ”höginkomsttagarfokus” som finns i Januariöverenskommelsen ska betalas av alla de som äger ett hus eller en lägenhet. Att höjd fastighetsavgift inte är ett skarpt förslag och därför knappast kan vara det som finansierar avskaffad värnskatt verkar inte spela någon roll.

Att Kristdemokrater är oroliga för en återinförd fastighetsskatt är givetvis bra. Hotet är reellt. Likaså att rasa mot att ett land med ett av världens högsta skattetryck har stora brister i sjukvården. Men att ställa detta emot ett beslutat och datumsatt avskaffande av värnskatten är såväl vilseledande som ett politiskt feltramp.

Värnskatten är en av våra mest improduktiva och orättvisa skatter. Den tas ut på inkomster från 58 600 kronor i månaden. En högavlönad grupp, men sällan rika, om man inte menar att rektorer, läkare och civilingenjörer tillhör den gruppen. Intäkterna är också små. Mindre än en halv procent av skatteintäkterna kommer från värnskatten. Den infördes som en tillfällig skatt för 25 år sedan och forskning har visat att dess avskaffande skulle om inte öka skatteintäkterna så åtminstone vara helt självfinansierad. Det finns alltså inga som helst rimliga argument för att behålla denna skatt. Den inbringar inga pengar till sjukvården, och den är på intet sätt avgörande för en möjlig framtida fastighetsskatt. Det borde dessutom vara en principiell och moralisk självklarhet för kristdemokrater att pengarna tillhör den som förtjänat dem och därför inte vilja straffbeskatta utbildning, hårt arbete och risktagande, vilket värnskatten i grunden gör.

I Kristdemokraternas eftervalsanalys står att läsa att partiets väljare är ”mycket kritiska till höga skatter. Faktum är att KD:s väljare och potentiella väljare är de mest skattekritiska av samtliga”. En slutsats i analysen är att väljarna efterfrågar en moralisk utgångspunkt i skattepolitiken i stället för bara riktade satsningar. Partiledningen skulle därför göra klokt i att lyssna på de egna väljarna i stället för att kritisera värnskattens avskaffande, en av få punkter i Januariöverenskommelsen som borde vara en självklarhet för varje kristdemokrat att välkomna.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Sara Waldenfors (S) företrädde kyrkolivsutskottet under debatten om Alpha på kyrkomötet.
Foto: Svenska kyrkan
Foto: Svenska kyrkan