Klimathotet kräver ett kristet hopp

Klimathotets faktum blir tydligt när man ser kontrasten mellan ett sjukligt träd och ett friskt träd.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Den syrisk-ortodoxa kyrkan använder ett liknande symbolspråk för människans inre verklighet; medvetandet kan kallas för Edens trädgård och i mitten står trädet som ger människan kunskap om hennes nakenhet och dödlighet. Detta kunskapens träd blir således ett dödens träd och människan får mödosamt arbeta för att hålla döden i schack. Dessa inre förhållanden liknar kampen i den yttre verklighetens miljöförstöring och klimathot.

I den syrisk-ortodoxa traditionen är det kristna korset livets träd. Korset är symbol för lidandet och förödmjukelsen genom självuppoffring; detta besegrar rädslan och döden. När döden är besegrad sker uppståndelse och inträde i paradiset. Korset ser ut som en död trädstam men den inre trädgården liknar Edens vackra paradis i den mån korset får bära frukt.

Den yttre verkligheten i Herren Jesus Kristus uppståndelse är det faktum som ger den inre symbolen dess auktoritet. Människan får hopp och handlingskraft i humanitära prövningar.

Mathias Swartling, student, Linköping

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat