KR står upp för Israel i kyrkomötet

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Israels ambassadör Ilan Ben Dov frågar i en debattartikel i Dagen (15 juni) om det finns någon grupp inom Svenska kyrkan som står upp för Israel och kräver att Svenska kyrkan sätter stopp för sin hatiska politik mot Israel.

En sådan grupp finns, nämligen Kristdemokrater för en levande kyrka (KR). Den är inte så stor. I kyrkovalet till kyrkomötet 2017 fick vi knappt tre procent av rösterna och sju mandat av 251. Socialdemokraterna fick cirka 30 procent och Sverigedemokraterna cirka 9 procent. Inget av dessa partier är kända för att älska Israel.

KR är således en liten minoritet, men har över åren tagit ställning för Israel. När det anti-israeliska Kairosdokumentet diskuterades i kyrkomötet 2012 var Margit Borgström och Lennart Sacrédeus (båda KR) de enda som i debatten tydligt stod upp för Israel. Det är vare sig någon nyhet eller ett uttryck för ”att vända kappan efter vinden” att Kristdemokrater för en levande kyrka står upp för Israel.

Svenska kyrkan styrs mera av dagspolitik än av tidsåldrars teologi. Gamla testamentets texter om Guds eviga löften till Abraham och till Israel tycks man inte tro på. Att Israel först skulle förvisas och få bo utspridda bland alla folk och sen åter församlas för att leva i sitt av Gud för evigt givna land ses som antika sagor. Inte som profetiornas uppfyllelse.

Vi väljer att följa Guds Ord och välsigna, inte förbanna. Vi välsignar Israel och Jerusalem. Vi välsignar även Mellanösterns alla övriga folk och ber om fred och välstånd för alla. Vi välsignar och ber även för Israels ambassadör.

Bertil Olsson,

ordförande Kristdemokrater för en levande kyrka (KR)

Torbjörn Aronson,

1:e vice ordförande (KR)

Marianne Kronbäck,

2:a vice ordförande (KR)

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Fysiska gudstjänster
Hasse Boström.
Foto: Josefin Casteryd
Foto: Josefin Casteryd
Pastorsenkäten 2020 - Så ser kyrkorna på att webbsända.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo