Kristdemokraterna behövs på vänstersidan

Det är hög tid att KD lämnar fixeringen vid en högerregering, skriver Åke B Lundberg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kristdemokraterna är varken höger eller vänster, skriver Hans Eklind (KD) i Dagen den 10 maj. Kan någon vänlig själ berätta det för Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal? Ska man döma av deras offentliga uttalanden har de positionerat KD till höger om M, även efter M:s högersväng sedan Reinfeldt lämnat skutan. Polemiken har varit skarp mot S och V (också mot C och L efter Januariöverenskommelsen) men mild mot SD och obefintlig mot M. KD har offentlig positionerat sig som ett tämligen extremt högerparti –”en rak höger”. Att påstå något annat är väl ändå att tänja väl mycket på sanningen.

Jag uppskattar det Eklind berättar om samtal och samarbete i sakfrågor med alla partier från V till SD. Det verkar finnas en stor skillnad mellan det politiska vardagsarbetet och vad som sägs framför tv-kameran där alla uttalanden får en irriterande underton av valpropaganda. Att samtala i sakfrågor är det bästa sättet att bemöta partier som har andra åsikter och värderingar än de egna. Det är ett stort hyckleri när man säger att man vill utestänga SD från allt inflytande samtidigt som man i röstfiskandets namn gör allt för att anpassa sin politik efter dem. Bara V, MP och C har någorlunda motstått den frestelsen.

Hans Eklind talar om den judisk-kristna etiken som en ledstjärna för KD. När det gäller familjeetiken kan det mycket riktigt föra KD närmare konservativa partier. Jag var med på barrikaderna när KDS grundades. Värnandet om lyckliga familjer som cellerna i en frisk samhällskropp stod högt på dagordningen. Där fanns det en större värdegemenskap med partierna till höger än med dem till vänster. Så är det i viss mån även i dag. Det är där jag menar att ett KD som finner sin själ på vänster­kanten kan bli ett salt, inte minst med en mera traditionell familjeetik

Det jag talade om i min tidigare artikel (Dagen 3 maj) var den ekonomiska politiken och etiken. Nyliberala strömningar hyllar den fria marknaden som lösningen på alla problem. Och visst har den fria marknaden med sin konkurrens bidragit i högsta grad till vårt välstånd. Marknaden är som en vild häst, full av energi och framåtanda.

Problemet är att marknadens etik är darwinistisk. Den starkaste överlever. Den etiken må fungera inom företagsvärlden men i de enskilda människornas sociala situation är den en katastrof. Jag menar att den judisk-kristna etiken bör ha ett ord med i laget även i den ekonomiska politiken. Bibelns föreskrifter om jubelåret, kamelen och nålsögat, den rike ynglingen, den rike mannen och Lasaros, domedagsscenen hos Matteus och så vidare kan vara varningsklockor när vi granskar den ekonomiska politiken.

Det är hög tid att KD lämnar fixeringen vid en högerregering och öppnar för att ge den nuvarande regeringen stabilitet och influenser av goda värderingar.

Åke B Lundberg, komminister emeritus

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Att hålla modet uppe i isoleringen
Scouterna i Kärda Alliansförsamling överraskade de äldre med sång
Foto: Privat
Foto: Privat
Sommarkonferenserna
Foto: Johannes Ottestig
Foto: Johannes Ottestig
Kristen i coronakrisen
Foto: Kajsa Göransson
Foto: Kajsa Göransson
Coronakrisen
Pat Marmo, ägare till en begravningsbyrå i Brooklyn, berättar att de är kraftigt överbelastade till följd av corona-pandemin. 
Foto: John Minchillo
Foto: John Minchillo