Debatt

Kunskapen måste öka i Sverige

Okunskapen kring HBTQ-personer är fortfarande stor här i Sverige. Fortfarande utsätts HBTQ-personer för kränkningar, hot och även våld. Till och med dödligt våld. Allt för många homosexuella vågar inte leva öppet som sig själva.

Trots allt fler Pridefestivaler finns det homosexuella­ som är rädd för att deras klasskamrater eller jobbarkompisar ska få veta vilken­ sexuell läggning de har.

När exempelvis Anton berättar vad han och hans hustru gjort under semestern, vågar Nicklas inte berätta vad han gjort tillsammans med sin man.

En grupp som är extra utsatta är transpersoner. Trots att allt fler transsexuella ungdomar numera vågar stå upp för sig själva, är det ännu långt kvar till att alla vågar ta steget och börja leva som den man verkligen är. Speciellt personer över 45 år, som har levt ett liv utan att våga ta steget, och påbörja ett liv som sig själva. På grund av livslång rädsla för omvärldens reaktion om det skulle komma ut att man egentligen inte är det kön som den biologiska kroppen påstår man är, törs man inte berätta för någon.

När omgivningen använder sig av påståenden som ”de tror de har annat kön” eller pratar om att den som ändrar sin könstillhörighet och genomgår en könsreglerande operation är psykfall som borde ”få hjälp att förstå att det kön man föds till också är det kön man är”, blir det ännu svårare för den personen att våga påbörja ett liv som den man egentligen är.

För att HBTQ-personer ska få ett bättre liv och våga vara sig själva, är det viktigt att hela det svenska utbildningssystemet tar sitt ansvar och förmedlar kunskap till elever och studerande.

I läroplanen för grundskolans årskurs 7–9 bör det ställas krav på att skolan förmedlar en grundläggande kunskap om HBTQ-frågor till alla elever. På samma sätt är det viktigt att gymnasiet fortsätter bygga på med ännu mer kunskap. Gymnasiestuderande som går omvårdnadsprogrammen skall även få utbildning i hur man i vården bemöter sina medmänniskor på rätt sätt.

Alla högskola/universitetsutbildningar måste också ta sitt ansvar, och i samband med alla utbildningar öka HBTQ-kunskapen ännu mer. Speciellt viktigt är det att de som studerar till läkare, sjuksköterskor, socionomer, präster, poliser och andra yrken där man på sin arbetsplats träffar sina medmänniskor varje dag också lär sig hur man bemöter folk på ett förtroendeväckande sätt.

Maria Hansson Nielsen, Anne-Sophie Sriwong och Frans Sriwong,

Öppna Kristdemokrater

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar