Låt barnen vara barn

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.


Vi gör vad vi kan som föräldrar för att skydda våra barn från olyckor och sjukdomar. Ser till att barnen sätter på sig hjälmen när de cyklar till skolan, precis som lagen förordar, och som är till för att förhindra konsekvenserna av en allvarlig huvudskada. Vi ser till att barnen vaccineras mot barnsjukdomarna.

Samma barn som vi sätter på cykelhjälmen, 13-14 åringar som går i årskurs åtta, får ta del av RFSU:s sexualupplysningskampanj som uppmuntrar eleverna att bejaka sin sexuella nyfikenhet och även introducerar dem till avancerad sex. Att upplysa elever om kroppens anatomi, hur barn blir till, är en helt naturlig del av biologiläran. Men hur mycket ska eleven i skolans regi få till sig i form av kunskap om avancerade sexlekar. 

RFSU menar att kampanjen ska leda till att ungdomar använder kondom oftare. Ungdomar som inte har sex behöver inte använda kondom. Frågan är hur många ungdomar som i stället känner sig pressade av att prova på att ha sex efter att ha tagit del av kampanjen. 

Kärlek och känslor behöver inte längre vara med för att ha sex om man har det med en kompis. RFSU och UR hävdar att beteendet redan finns, och därför måste berättas om. Men om skolan tar in det under definitionen av vad som är normalt är sannolikheten stor att beteendet ökar eller att pressen på att gå med på det ökar. Om tjejen blir gravid i en sådan relation kan man bara ana komplikationsgraden. 


När skolan uppmanar ungdomarna till att bejaka sin sexualitet och prova sig fram blir den självklara konsekvensen fler könssjukdomar och fler oönskade graviditeter, där ännu fler barn aborteras än vad som redan sker. Om ett ökat sexuellt experimenterande leder till dåliga erfarenheter och psykiska problem efteråt, finns skolan där också då? Skulle inte tro det. 

Det är oansvarigt att uppmuntra människor mitt i hormonstormar och ännu inte färdigutvecklad förmåga till riskbedömning att experimentera med sin sexualitet när de antagligen inte är mogna nog att till fullo ta hand om det lilla barn som kan bli till under "leken". Enligt FN:s barnkonvention har föräldrarna ansvaret för sina barn, deras fostran och utbildning.  Ändå tar sig UR och RFSU rätten att prångla ut en undervisning som jag tror de flesta föräldrar skulle reagera mot. 


Vi föräldrar har en skyldighet att uppmana våra barn till att använda skyddsutrustning av olika slag. Då borde det vara helt naturligt att vi får skydda barnen från sådant som kan ge dem livslånga konsekvenser inom det sexuella området. UR:s "Sex på kartan" var tyvärr så ofullständigt som förväntat. I stället för att lyfta fram att hundratals dör och tiotusentals skadas varje år av sexuellt risktagande så uppmuntras 13-åringar att pröva alla former av sex. Det är att lura ungdomar, UR.

Stressa inte ungdomar till att ha sex. Låt våra barn vara barn.

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Nyhem och Torp
Premium
Foto: Agnes Öjfelth
Debatt
Foto: TOMASONEBORG/SvD/SCANPIX