Debatt

Låt oss be, ge och sända

Gör julen oss invaggade i ”slacktivism” eller kan en ny engagemangsvåg för vår värld komma nu? Det undrar Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS.

Det är jultid och det borde­ vara högsäsong för empati,­ medmänsklighet och generositet. Men kanske finns det just i vår uppkopplade tid en fara som adresseras i begreppet "slacktivism". Vi får en känsla av engagemang när vi gått med i en viktig Facebookgrupp eller tryckt vårt "gilla" på ett angeläget upprop. Om vi nöjer oss med ett "gillande" finns en risk att vi tror att vi gjort något betydelsefullt men i själva verket har vi inte satsat så väldigt mycket alls. Det är väl bra med ett engagemang på nätet men det behöver också komma ut i missionala, sociala och diakonala satsningar. Tänk om en ny våg av engagemang skulle kunna väckas denna jul när vi återigen tar del av berättelsen om hur kärleken föddes till jorden?

Jag ser ett antal stora internationella utmaningar där verkligt engagemang behövs från församlingar och enskilda:

Jag ser ett stort behov av en ny och yngre generation av missionärer få sändas ut från Sverige. Jag tror inte att det är slut med sändandet av missionärer från vårt land även om vi självklart också ser värdet av missionärer som kommer till oss.

Jag ser ett stort behov av att be för människor vi inte känner, platser och sammanhang vi inte har besökt. Vi som kyrka behöver be mer och vidare för de människor vi förmodligen aldrig kommer att träffa men som finns där.

Av omkring 16 000 folkgrupper beräknas 6 600 vara onådda av evangeliet. Totalt sett är antalet onådda i dag fler än hela jordens befolkningsantal när Jesus gick på jorden. Glöm inte dessa i din bön och i ditt engagemang. Vi vill starta kyrkor för dem som ingen kyrka har och dela evangeliet med dem som aldrig har hört.

I vår pastorskonferens Pingst Pastor i januari kommer vi att få besök av en person som förkroppsligar vad man brukar kalla den förföljda kyrkan.

Det finns många som i dag förföljs på grund av sin kristna tro och jag är övertygad om att svensk kristenhet behöver höra och beröras av den berättelse våra vänner har att dela som suttit fängslade och torterats för sin tro. Enligt organisationen Open Doors World Watch List 2016 växer förföljelsen emot kristna på samtliga kontinenter.

De ekonomiska, sociala och politiska orättvisorna är så stora utöver vår värld att man knappt vet var man ska börja för att beskriva detta. Jag tror det kännetecknar våra församlingar att vilja ha en generös hållning där en rejäl andel av insamlade medel kommer den fattige till del, ett engagemang som stärker inte minst barnens och kvinnornas ställning.

Den tid är här när vi skulle­ behöva ge mer än bara av vårt överflöd. Antalet krig och konflikter­ i världen ökar igen, liksom antalet humanitära kriser.

Vi som svensk pingstmission finns via vårt nätverk närvarande i alla de kriser som av FN betecknas som de värsta. Kyrkan och andra gräsrotsaktörer är enormt viktiga i att möta människors behov i de situationer som uppstår.

I dag talar man om 65 miljoner flyktingar, en siffra som bara verkar öka. Enligt UNHCR:s rapport Global Trends (2014) får varje dag i genomsnitt 42 500 människor lämna sina hem till följd av krig, konflikt eller brott mot mänskliga rättigheter. Det är en stad av Borlänges storlek som tvingas ut på flykt varje dag.

Utmaningarna är många och växande. I allt detta behöver vi som troende kunna se, tolka och förstå den profetiska dimensionen.

Den största av alla profetior skulle kunna sammanfattas i två ord: Jesus kommer. Den kristna kyrkan har i varierande omfattning betonat detta under sin snart tvåtusenåriga historia. De bibliska texterna påminner oss i advent om hans första ankomst och de profetiska framtidsorden finns också där och berättar om en andra och slutlig advent.

Det fanns rädsla men sedan också glädje hos julevangeliets herdar där de låg ute och vaktade sin hjord. De gick på ängelns uppmaning in i Betlehem och fick där se den nyanlände. Kanske behöver vi göra upp med ett antal rädslor för att kunna komma vidare. Något i detta brådskar, snart kommer Jesus tillbaka.

Låt oss inte vara till handlingsförlamning rädda för globala utmaningar som handlar om krig, orättvisor och klimatförändringar. Låt oss däremot anta utmaningen att just nu komma med glädje och hopp till människor, låt oss fortsätta be, ge och sända!

Daniel Alm,

föreståndare Pingst – fria församlingar i samverkan

Fler artiklar för dig