Debatt

Låt oss sprida kristna böcker

I en tid då allt färre exponeras för de skatter som finns att hitta i kristen litteratur behöver vi alla hjälpas åt och bli kolportörer på nytt, skriver sju författare.

En känd fotbollsspelare intervjuades på Sportnytt för många år sedan. Han hade brutit benet i en viktig match och fick nu som nygipsad frågor om vad han skulle sysselsätta sig med under konvalescensen. ”Ska du läsa böcker?”, frågade en reporter varpå fotbollsspelaren svarade: ”Nej så sjuk har jag aldrig varit.”

Oavsett om vi läser böcker eller ej går det ständigt mängder av texter över våra liv. Vi lever i ett brus av olika budskap som söker vår uppmärksamhet. Frågan är om den som vill vara en lärjunge till Jesus 2020 gör medvetna val av vilka texter som får utgöra tyngsta instans för vårt tänkande och våra vägval. Kan det vara så att det finns en koppling mellan vårt läsande och vårt andliga tillstånd?

Teologen Åsa Molin skriver i boken "Söndag – gudstjänst i en ny tid": "När väckelsen drog fram över Sverige på 1800-talet stod det talade ordet stolt i centrum. På samlingarna hade man högläsning ur Bibeln, postillor eller annan uppbyggelselitteratur. De väckta som fanns med på dessa samlingar gick därför under namnet 'läsare' i folkmun."

Vi tror att detta kännetecken att kristna läser och fördjupar tron behöver stärkas i vår tid för att vi som församlingar och enskilda kristna ska växa på ett hälsosamt sätt. I Apostlagärningarna står det att Guds ord hade framgång och antalet lärjungar steg kraftigt (Apg 6:7).

Tid med bibelordet är viktigt. Då Bibeln kan vara krävande läsning är vi i stort behov av undervisning och vägledning som öppnar upp Bibelns ärende. I ett samtal mellan en ovan bibelläsare och en evangelist i Apg 8 frågar Filippos hovmannen: "Förstår du vad du läser?" Hovmannen svarade: "Hur skulle jag kunna det utan att någon vägleder mig?"

En släkting till en av denna artikels författare fick på sin 50-årsdag mängder av presenter. Bland dessa gåvor fanns en vacker bok om blommor som ställdes in i bokhyllan utan att hon öppnade den. Först flera år sedan när hon bläddrade i den hittade hon de 300 kr som låg där som en extra överraskning.

Vi är övertygade om att det finns en skatt att upptäcka i all den goda andliga vägledning som finns att hitta i kristen litteratur. Låt oss hjälpas åt med goda råd för att den andliga läsningen ska få plats i våra liv. Vi tror att det är värt att jobba med prioriteringarna för att det ska finnas utrymme för läsning och reflektion.

När vi ser tillbaka på våra kristna liv ser vi hur uppbyggelse och undervisningsböcker har haft en avgörande betydelse. Denna insikt gör att vi vill utmana oss alla, pastorer, församlingsledare och medlemmar i församlingarna att ta initiativ som lockar fler att både köpa och läsa kristna böcker. Förr kallades kringresande försäljare av kristna böcker för kolportörer. I en tid då allt färre exponeras för kristen litteratur behöver vi alla hjälpas åt och bli kolportörer på nytt.

I Ryttargårdskyrkan i Linköping gjordes för flera år sedan en predikoserie utifrån Rick Warrens bok ”Leva med mål och mening”. Då sålde man cirka 600 exemplar av boken och många läste för första gången en kristen bok. Hade de inte jobbat med den tillsammans i gudstjänster och cellgrupper hade det troligtvis endast sålts en handfull. Den stora vinsten var att många borrade på djupet och reflekterade över sin egen tro.

När vi nu lever i coronatider av isolering och få bibelstudier och gudstjänster avslöjas det om vi har lärt kristna att äta själva eller inte. Därför vill vi skicka med följande uppmaningar:

Gå ut på nätet och beställ hem ett rejält gäng med kristna böcker från någon av våra missionsbokhandlar. Gör det redan i dag!

Starta digitala bokcirklar och samtala med varandra om vad ni läst.

Byt ut blommorna vid uppvaktningar mot kristna böcker. Flera av oss har stått med en blomma i tamburen hos en jubilar vid ett hembesök och konstaterat att det knappt finns någon plats kvar i fönstren för en blomma till. Förra veckan distribuerade Mjölby Pingstförsamling 20 böcker med en hälsning från församlingen till äldre människor som nu ofrivilligt sitter i karantän. Responsen var varm och full av tacksamhet!

Skapa predikoserier i församlingarna med tydlig koppling till undervisningsböcker och låt förkunnelsen och läsandet bli en gemensam resa. Kanske bokcirklar blir ett viktigt alternativ eller komplement sommaren 2020 om det blir svårt att hålla ihop ett ordinarie gudstjänstliv?

Låt oss hjälpas åt att ge både den kristna boken och läsandet en renässans i vårt land!

Daniel Röjås, pastor och författare

Britta Bolmenäs, pastor och författare

Carl-Henrik Jaktlund, pastor och författare

Josefine Arenius, föreläsare och författare

Sam Wohlin, pastor och författare

Jenny Petersson, bibellärare och författare

Fredrik Lignell, pastor och författare

Fler artiklar för dig