Liberalism med auktoritära drag

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledande liberaler vill förbjuda religiösa friskolor, vad det verkar för att det är så svårt att integrera muslimer i det svenska samhället.

De har uttalat: ”Skolan får aldrig bli en förlängning av föräldrarnas kulturella och religiösa uppfattningar – skolan skall vara en fristad från just detta.”

Problemet är att deras uppfattning strider mot internationella konventioner, vilket Jan Björklund som före detta skolminister borde känna till. I FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna står att ”föräldrar har rätt att välja vilken sorts undervisning deras barn ska få.”

Själv var jag med och startade den första kristna skolan i Sverige i modern tid. Det var 1971 i Örkelljunga.

Inspiratör var den unge lektorn Sune Lyxell och medarbetaren Anders Lindgren. Vi bröt det svenska skolmonopolet.

När vi arbetade för kristna skolor kunde vi få höra ”men då kan marxister också starta egna skolor”. ”Låt dem”, svarade vi.

Att tillåta kristna skolor men förbjuda muslimska skulle kunna uppfattas som diskriminering och strida mot konventioner som Sverige skrivit under.

Vitsen med kristna skolor är att all undervisning genomsyras av en varm kristen atmosfär. Men sekulära liberaler vill ta hand om våra barn och ge dem andra värderingar. Liberalism kan verka fredligt, men här framskymtar totalitära och auktoritära drag.

Varför vill inte liberalerna följa internationella konventioner?

Christian Oscarson,

pensionerad adjunkt och ledare för Kristet samhällsansvar (KSA)

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar
Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Pingst ledare
Umeåpastorn Ulf Sundkvist är glad över de närmare 650 frivilligledare från norra Sverige som i helgen möttes i Folkets hus i Umeå. Han tror att samverkan mellan församlingarna är nyckeln till framtiden. 
Foto: Thomas Österberg
Foto: Thomas Österberg
Könsdysfori
Maria Hansson är kristen och transaktivist.
Foto: Privat
Foto: Privat