Ljudet i kyrkan har gett tinnitus

Jag minns doktorns förvånade min när han frågade mig om jag besökt rockkonserter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Jag uppskattar verkligen Christian Kastös debattartikel rörande ”engelskan, ljudvolymen och blinkande ljus” (Dagen 22/1).

Det borde inte vara förvånande att responsen på hans inlägg blev stort. Under mer än tio år har jag och flera med mig försökt påverka ljudvolymen i min egen kära församling, utan resultat. Men nu har min tinnitus blivit så illa att jag får välja om jag ska gå på gudstjänst eller ej. Jag minns doktorns förvånade min när han frågade mig om jag besökt rockkonserter. Han bara stirrade när jag sa att jag hade fått problemen i kyrkan.

När vi med öronproppar har försökt påverka ljudet, har vi fått svaret att ”de (ungdomarna) vill ha det så!” Ja, det har vi förstått, men faktum är att folk har lämnat församlingen på grund av ljudvolymen och vid flera tillfällen har gästande familjer samlat ihop sina barn och lämnat kyrkan.

Jag har personligen inga problem med engelskan eftersom jag har tillbringat flera år som engelsktalande. Men ljusen, ibland får jag som starropererad vända ner huvudet eller blunda.

Mer och mer har jag valt att sitta hemma och följa gudstjänsten via webbsändningar, tack och lov för dem! Då kan jag till och med höra orden som sjungs. De drunknar annars i den högljudda musiken.

Varför detta skrikande och överröstande? Det är flera år sedan jag slutade gå på bönen i församlingen, då alla står i grupp och försöker överrösta de andra. Ja, jag har blivit överkänslig för både ljud och ljus, och jag är tyvärr inte ensam om det!

Erna Berger-Sundin

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.