Debatt

Många inom vården vill åberopa samvetsfrihet

Ellinor Grimmark har satt ner foten och talat om hur hon känner. Det borde hon hedras för.

Fallet gällande barnmorskan Ellinor Grimmark, som åberopat sin rätt till samvetsfrihet, har väckt stor uppståndelse både i Sverige och utomlands. Hon vill rädda och inte avsluta liv.

Vanligtvis är detta med samvete något som man brukar värna om, och inom vården kan man tycka att man borde vara rädd om vårdpersonal som är ärlig och säger var man står, som är rädd om sitt samvete och inte trampar på det. Det borde väl vara en person som man känner vart man har och kan lita på?

Som ordförande för Sveriges kristna sjukvårdsförbund möter jag människor som tycker att det är jobbigt att gång på gång gå emot sitt samvete. De mår dåligt, men vågar inte säga på jobbet hur de känner eftersom de är rädda för att bli av med sitt arbete eller bli utfrysta på arbetsplatsen.

Andra berättar att de alltid drömt om att jobba som barnmorska och hjälpa bebisar födas men bytt arbete när de inte orkat med detta med aborter. Andra har avbrutit sin utbildning eller inte ens påbörjat den, trots att det var barnmorska man ville bli. En kvinna berättade att hon skulle vilja jobba utomlands med mödravård och förlossning och hjälpa mammor och barn där vården är obefintlig eller inte alls vad den borde vara, men inte kunnat det eftersom hon inte kan gå barnmorskeutbildningen här på grund av abortfrågan.

Runtom i Sverige finns det alltså underbara människor som skulle kunna vara en stor tillgång med sin omtanke och kärlek för andra människor och för att rädda liv, både i svensk vård och utomlands, men hindras på grund av att de inte vill avsluta liv.

Ellinor har satt ner foten och talat om hur hon känner. Hon har varit ärlig. Det borde hon hedras för. Hon har gjort det många fler skulle vilja göra, men inte vågar. Hon har åberopat den samvetsfrihet som i detta fall borde vara självklar.

Vad blir följden i ett samhälle där man inte får uttrycka det man innerst inne känner utan hela tiden tvingas gå emot sitt samvete? Vill vi leva i det samhället? Nu har debatten stannat vid frågan om att vara med och utföra aborter, men det kan bli fler områden som berörs av detta framöver. Hur blir det till exempel om dödshjälp blir godkänt i Sverige, vilka berörs då? Nästa gång kanske det är du som ställs inför det svåra valet att följa ditt samvete eller att gå emot det. Det är lätt att uttala sig om hur andra ska göra eller inte göra, men hur tänker vi då det kommer nära och berör oss själva? Värt att fundera över.

Margréth Jansson, ordförande för Sveriges kristna sjukvårdsförbund

Fler artiklar för dig