Debatt

Marcus Birro har rätt i sin kritik av KD

KD, på den tiden det hette KDS, profilerade sig med ett starkt värnande om det mänskliga livet och samtidigt med en radikal miljöpolitik.

Marcus Birro skarp kritik av KD (Dagen 10 aug). Jag håller med honom, i princip och på det stora hela. Vi behöver en politik som är solidarisk mot samhällets utsatta. Det han skriver är dock så allmänt hållet, att det inte ger några besked om ställningstagande i konkreta politiska frågor.

Han tycker att politik ska handla om annat än bara skatt och pengar. Ja, men ska vi se till de utsatta så har skatt och pengar betydelse. Sittande regering tar ifrån sjukskrivna sjukpenningen efter visst antal dagar, hur sjuka de än är. Och så länge de har sjukpenning får de betala högre skatt på den än de som kan arbeta betalar på arbetsinkomsten. Detta är ju närmast att bestraffa människor för att de är sjuka.

Skattesänkningspolitiken innebär vidare kraftiga besparingar i offentlig verksamhet, som sjukvård och äldreomsorg. Detta drabbar sjuka och gamla, i dubbelt mått de som är både gamla och sjuka. Visserligen ropar Maria Larsson på repressalier mot vårdgivare som inte sköter sig, men aldrig ett ord från KD om att verksamheterna i fråga skulle behöva mera ekonomiska resurser. Det enda som gäller är sänkta skatter för oss som har arbete och är välbeställda.

KD, på den tiden det hette KDS, profilerade sig med ett starkt värnande om det mänskliga livet och samtidigt med en radikal miljöpolitik. Värnandet om livet är ytterlig nedtonat i partiet i dag. Miljöpolitiken lyser med sin totala frånvaro. Att så överge sina profilfrågor för att "profilera" sig som ett allmänborgerligt parti är djupt olyckligt, både för politikens innehåll och väljarstödet. Allmänborgerliga partier, som drar åt höger, finns det tillräcklig många för att KD inte ska få plats i det båset.

Ska Birros politiska program bli användbart så måste det konkretiseras och ta med betydligt fler politiska frågor. Även sådana "tråkiga" som har med pengar och jobb att göra. Vidare två som i högsta grad också har med solidaritet att göra; miljöpolitik och internationell solidaritet.

Att föra människor till bot, frälsning och bättring varken kan eller ska politiken göra. Det ligger hos kyrkor och enskilda kristna. På det viset kan vi inte blanda ihop religion och politik. Däremot bör tron och kristen etik ligga till grund för politiska ställningstaganden.

Roland Persson

Fler artiklar för dig