Medmänsklighet är inte kriminellt

Kriminaliseringen av medmänsklighet strider mot EU:s anda.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Domenico Lucano är en förebild för Europa. Som borgmästare för Riace, en liten stad i södra Italien, har han sedan 1998 gett en fristad till tusentals flyktingar. Det har även stadens ”gamla” invånare tjänat på. Skolan har sluppit stänga, den lokala ekonomin blomstrar. Tidskriften Fortune utnämnde Lucano till en av världens viktigaste ledare i sin rankning 2016. Året efter fick han motta Dresdenpriset som hedrar personer som har gjort betydande insatser mot konflikter och våld.

Men sedan oktober skapar Riace andra rubriker. Först arresterades Lucano, anklagad för att stödja illegal migration. Sedan gav inrikesministern Matteo Salvini, ledare för det högerextrema Lega, order om att flyktingarna i staden ska tvingas bort.

Domenico Lucano är bara en av otaliga européer som dragits inför rätta för sin medmänsklighet. Den svenske journalisten Fredrik Önnevall fälldes förra året för att ha rest med en syrisk flyktingpojke från Grekland till Sverige. Danskarna Lisbeth Zornig och Mikael Lindholm fick böta över 60 000 svenska kronor för att ha skjutsat en syrisk familj en bit genom Danmark. Samtidigt har organisationer som hjälpt till att rädda liv på Medelhavet – där mer än tvåtusen människor drunknat under 2018 – tvingats bort med hot och utpressningsmetoder. I flera länder pågår rättsfall mot frivilliga som jobbat ombord på båtarna och som har vägrat överlämna folk de har fiskat ur havet till libysk kustbevakning.

Hur blev det så här? En anledning är att lagstiftningen i EU är otydlig. Den säger att de som underlättar olagliga resor och vistelse i EU ska straffas – vilket har använts mot föreningar och dem som hjälper en medmänniska. Därför röstade EU-parlamentet i somras för riktlinjer till medlemsländerna om hur de kan förtydliga sina lagar så att hjälporganisationer och individer som har agerat utifrån medmänsklighet slipper anklagas för brott.

Att hjälpa människor i nöd är en av grundvalarna i de flesta religioner, inklusive den kristna tron, och mänskliga rättigheter är en av de grundprinciper som EU bygger på. Rättegångarna mot personer och organisationer som hjälper flyktingar under förevändning att de håller på med människosmuggling är därför en parodi på rättvisan. Det sätter avskräckande exempel för den som hjälper människor i nöd och försvårar integration av nyanlända.

Kriminaliseringen av medmänsklighet strider mot EU:s anda och de grundläggande värden som samarbetet bygger på.

I EU-parlamentet har vi gjort det vi kan för att hjälpa medlemsländerna att undvika sådana situationer. Problemet är den bristande viljan bland EU:s regeringar. De behöver lyssna till parlamentet och anpassa sina lagar så att inga européer längre riskerar att skaka galler för sin medmänsklighet.

Bodil Valero, EU-parlamentariker (MP)

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Premium Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo
Premium Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT