Merzek Botros: Därför vann Donald Trump

Donald Trump är mycket tydligare än Hillary Clinton i sina åsikter angående extrema islamistiska grupper. Det är en av anledningarna till hans seger, menar pastor Merzek Botros.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Hela världen fick skåda Donald Trumps seger, en seger som många inte hade förväntat sig och som chockade en hel del. Diskussion fortgår då Trump under sina kampanjer uttalade sig på ett sätt som skrämde många. Men i sitt första tal efter att han vunnit förändrades hans språk. Han var mer sansad och saklig.

Trots det är det många människor runt om i vårt land som fortfarande är rädda och oroliga.

Även jag är förvånad över en del av hans uttalanden. Men låt oss tänka efter lite varför han nått den position han nu nått, hur en stark och frimodig person som står utanför den politiska sfären kan bli amerikansk president.

Jag tror att det beror på många saker. Det första är att USA under de senaste åren inte har haft en politisk stabilitet och positiv utveckling, speciellt vad gäller sin utrikespolitik.

Största frågan som berörs här är Mellanöstern, där USA har haft en stor roll i att människor kommit till skada men även att länder förstörts.

Den andra frågan är hur amerikanska politiker har hanterat relationen med organiserade extrema islamister. Både Barack Obama och Hillary Clinton gav sitt stöd till Mursi som var den sämsta ledaren Egypten har haft i modern tid och som nu sitter fängslad. Han stödjer en av de största extrema islamistgrupperna som på en vecka vandaliserade över åttio kyrkor i Egypten. I dag finns de spridda överallt i världen.

Den tredje orsaken är att en del kyrkor i USA inte har samma kraft som förr. Att vissa av dem inte är tydliga med att förmedla den bibliska sanningen har påverkat landet negativt. När gudsmannen Billy Graham firade sin 95-årsdag sa han att USA har mist sin gudsfruktan och sin andliga balans samt förvrängt sina värderingar. Han uppmanade det amerikanska folket att vända sig till Gud för rening och frigörelse från synd.

Vi måste förstå att världen vi lever i idag genomgår mycket snabba förändringar. Spridningen av extrema ideologiska tankar som förgör mänskligheten har planterat rädsla i människors hjärtan och det är en av orsakerna till varför människor röstade på Donald Trump i stället för Hillary Clinton.

Han är mycket tydlig i sina åsikter när det kommer till extrema islamistiska grupper och visar sitt motstånd. Men Clinton har god relation till dem och gav dem sitt stöd vilket gjorde att hon förlorade valet och hela världen förvånades.

Hillary Clinton var även tydlig i sin relation till Muslimska brödraskapet i Egypten som gav henne sitt stöd i valet. En del i USA, Europa och övriga länder i världen är rädda för dessa grupper som bär på extrema tankar om Gud och människor.

Eftersom jag pratar arabiska och följer nyhetssändningarna på det språket så kan jag ge er en bild av hur den arabisktalande delen av världen uppfattar Trump. Personer som är utbildade och trötta på extremismen välkomnade hans seger eftersom de tycker lika i denna fråga.

Donald Trump har inget intresse av att tränga in sig och lägga sig i det som sker i Mellanöstern som de innan honom har gjort. Vi som bor i västvärlden måste förstå att många i Mellanöstern är trötta på dessa extremister och de bekämpas av arabisk media med all frimodighet och kraft.

Slutligen vill jag säga att det är en läxa för oss i Sverige och Europa, det är en varningsklocka för oss som kyrka att hålla fast vid den bibliska sanningen i vårt land utan att kompromissa. Vi kräver att den svenska regeringen tar tydlig ställning mot extrema religiösa grupper som strider mot mänskligheten och förgör allt fint omkring oss, men om vi väljer tystnad kommer konsekvenserna att vara svåra för oss.

Merzek Botros­, pastor i Centrumkyrkan, Sundbyberg

Säg din mening

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Mördade kristna i Nigeria
Nyheter
Foto: LUIS TATO