Möjligt bojkotta israeliska varor?

Den som vill bojkotta israeliska varor bör slänga sina datorer, menar Alf Lindgren.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I svensk massmedia går det att läsa om olika organisationers försök att bojkotta israeliska varor, till exempel Svenska kyrkans uppmaning till bojkott. De som går längst och som har gjort upp en lista på de varor som skall bojkottas är Palestinagrupperna.

Då jag handlar livsmedel brukar jag se varifrån varorna kommer och de flesta större livsmedelskedjorna har då inte följt uppmaningarna. Tvärtom finns både frukt och grönsaker från Israel. Även israeliskt vin går att få från Systembolaget, om man frågar efter det.

Många svenskar tror idag att Israel fortfarande bara är ett jordbruksland med Jaffaapelsiner som kronan på verket. Helt fel är denna bild inte, för Israel är ett fantastiskt jordbruksland med frukt och grönt av högsta världsklass. För att inte tala om den stora exporten av blommor som går till bland annat Europa. Detta har också Israels grannar upptäckt och har en stor handel med landet. Våra stora livsmedelskedjor som vill sälja bra produkter till sina kunder har också upptäckt det.

Att israel kan ligga i topp när det gäller jordbruksprodukter beror på deras effektiva jordbruk med konstbevattning och modern teknisk forskning som ger stora skördar av tomater, dadlar, Sharonfrukter, avokador eller citrusfrukter för att nämna några exempel. Israel är också ett fantastiskt turistland med tre miljoner besökare varje år. Där har inte heller bojkotten fungerat.

Den andra bilden av landet tror jag att många svenskar inte känner till, nämligen att Israel idag är ett av världens främsta hi-tech länder. Produkter som droppbevattningsystemet är en israelisk produkt som har betytt mycket för Jordanien, Indien och afrikanska länder, för att nämna några länder. Man är också bäst på avsaltningsanläggningar där 40 procent av dricksvattnet i Israel används. För ett tag sedan läste jag att Kina som har mycket täta handelsförbindelser med Israel, också håller på att utveckla liknande anläggningar med hjälp av israelisk teknik. Israel har flest nybildade hi-tech företag i världen och alla stora företag som till exempel Apple, IBM, Google finns i landet. Det är därför de flesta datorer i världen har Intel-processorer som är en israelisk produkt. Även i våra mobiltelefoner finns det komponenter från Israel.

Israel har efter USA och Kina de flesta företag på NASDAQ och flest ingenjörer i förhållandet till invånarantalet och investeringarna är tio gånger högre än USA i förhållande till invånarantalet.

Så om bojkottare vill bojkotta israeliska varor bör de kasta bort sina datorer och aldrig mer använda mobiltelefoner. Dessutom bör de kasta bort det mesta av sin medicin och sluta använda medicinsk utrustning. Detta har länder som till exempel Ryssland, Kina och USA förstått. Även den svenska regeringen som har ett stort handelsavtal med Israel förstår hur viktigt landet är för utveckling och forskning.

Alf Lindgren, tidigare gymnasielärare och missionär i Bangladesh.

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Ledarskapskrisen i United
Premium
Foto: Johannes Ottestig