Debatt

När inte allt är perfekt är det lättare att möta Gud

Kanske är det just det bristfälliga som skapar gemenskap och delaktighet?

Vad är gudstjänst och vad händer med denna i en tid som nu? covid-19 sprids över hela jorden och ställer in och ställer om hela samhället. Många skolor ställer om till distansundervisning, personal permitteras och kyrkorna får sända sina gudstjänster online.

Vad händer med gudstjänstdeltagarna och gemenskapen när gudstjänsten är online? De senaste veckorna har jag hört många prata om hur de kollat på en gudstjänst på söndagen. Det jag vill fundera över är hur det påverkar oss när vi sänder gudstjänster online och hur vi kan göra det bästa av situationen.

Paulus skriver i 1 Korinthier­brevet 14:26: "Vad innebär nu detta, bröder? Jo, att när ni samlas har var och en något att bidra med: sång, undervisning, uppenbarelse, tungotal eller uttolkning. Men allt skall syfta till att bygga upp."

Vi deltar i gudstjänster och detta görs på olika sätt i alla olika kyrkotraditioner. Vi kommer med våra individuella gåvor och har alla något att bidra med. I min församling har vi något vi kallar för Gudstjänst med alla åldrar. Jag fullkomligt älskar detta och tänker att vi kan lära oss så mycket av det namnet. Varje gudstjänst gör vi alla tillsammans och det är med varandra som mötet med Gud tar plats.

Hur sänder vi bäst våra gudstjänster online för att skapa möjlighet till delaktighet? Jag tror att när vi jobbar alltför mycket på att få till perfekta sändningar där ljud och ljus och text är felfritt blir det väldigt lätt att bara sitta och kolla på gudstjänsten. Kanske är det just det bristfälliga som skapar gemenskap och delaktighet?

Min församling sänder gudstjänsterna live med en mobilkamera via facebook. Gudstjänstdeltagarna sitter med från sina hem och kan dela tankar, kommentarer och böneämnen som alla i gudstjänsten direkt ser i sändningen.

Jag tror på konceptet att inte göra allt helt perfekt, för att lättare möta Gud och varandra och lättare kunna vara delaktig. Gudstjänsten handlar om gemenskap med Gud och med varandra, inte om att producera en spännande "konsert". Vi får komma som vi är.

Något jag många gånger hört är att gudstjänsten fortsätter vid kyrkfikat. Jag såg nyligen en församling som hade kyrkfika hemifrån över länk. Den mötesplatsen tror jag är så viktig i denna tid, och något som fler församlingar kanske skulle testa.

Jag tror att vi som på olika sätt är engagerade i gudstjänster, oavsett om vi predikar, leder lovsång eller sitter i styrelsen, har ett ansvar att tänka på dessa frågor. Hur skapar vi mötesplatser där vi tillsammans i gemenskap får möta Gud och växa i tro och lärjungaskap?

Elsa Cronhjort, pastorskandidat Equmeniakyrkan

Fler artiklar för dig