Debatt

Odemokratiskt av KDU

Att vår förbundsstyrelse valde att helt kringgå riksmötet och lägga fram ett nytt manifest är problematiskt och mycket besynnerligt. Det skriver representanter för KDU Stockholm.

Torsdagen den 7 juli lanserades ett migrationspolitiskt manifest från KDU med tillhörande debattartikel i Expressen. Lanseringen av det migrationspolitiska manifestet skedde mitt under Almedalsveckan efter att det hade godkänts av förbundsstyrelsen. Manifestet och dess innehåll kom som en överraskning för oss i KDU Stockholm.

Vi finner det stadgemässigt tveksamt att förbundsstyrelsen valde att skapa och lansera ett manifest utan att varken informera eller föra dialog med förbundets­ distrikt. Detta kan kontrasteras mot förfarandet med det miljöpolitiska manifestet som fastställdes 2015, för vilket ett extra riksmöte kallades.

I stadgan framgår det tydligt (§9, 4 mom.) att det är just vid riksmötet som förbundets politik fastställs. Att förbundsstyrelsen då väljer att helt kringgå riksmötet och lägga fram ett nytt manifest i Almedalen är problematiskt och mycket besynnerligt.

Framför allt är det förfarandet som är problematiskt. Att förbundsstyrelsen väljer att lansera ett ej antaget förslag till manifest offentligt urholkar riksmötets roll som politikstiftande församling.

Att manifestet lanseras i sin helhet innan det tagits upp vid riksmötet gör att det uppfattas som KDU:s politik utan att det finns ett brett demokratiskt stöd för det.

Detta kan uppfattas som att riksmötet reduceras till ett organ som blott ska godkänna det som förbundsstyrelsen redan offentligt har basunerat ut som KDU:s hållning.

Något vi även finner problematiskt är att innehållet i det lanserade migrationspolitiskamanifestet. På ett flertal ställen presenteras dessutom politik som är tvärtemot den KDU-politik som på demokratisk väg fastställts av riksmötet. Vad som också är beklagligt är att flera av förslagen och retorik som används inte kan tolkas som annat än populistiska och ogenomtänkta. Några uppseendeväckande saker vi funnit är:

”Sveriges flyktingkvot bör därför uppjusteras parallellt med att möjligheten att det nuvarande sättet att söka asyl i Sverige avvecklas” (sidan 7). I det tidigare fastslagna migrationspolitiska manifestet från 2009 tar KDU dock tydligt ställning för rätten att söka asyl.

I det nya migrationspolitiska manifestet står det att människor som ej beviljats asyl i Sverige inte längre ska ha rätt till vård som inte kan anstå, utan enbart akutsjukvård (sida 7-8). KDU beslutade dock vid det senaste riksmötet 2015 att vård som inte kan anstå ska vara det som gäller. Det innebär att sjukvården kan ge vård som inte kan vänta, vilket i sin tur besparar människor lidande och minskar risken för att större, dyrare och mer riskfyllda ingrepp i ett akutare skede krävs.

Kravet på en kulturell assimilering och att nya medborgare måste identifiera sig som svenskar. Det är såklart positivt om svenska medborgare identifierar sig som svenskar, men KDU har tidigare fastslagit att det inte är politikers roll att bestämma vad människor ska tänka och identifiera sig som (migrationspolitiska manifestet 2009).

Ett ytterligare exempel är kravet på avslagen asylansökan­ om något brott begås under ansökningstiden. Vid grövre vålds- och sexuella brott är detta absolut lämpligt, men att en tonåring som snattar en godispåse eller att någon döms för fortkörning kan inte vara rimliga skäl för utvisning.

Detta är tyvärr bara några exempel på att det migrationspolitiska manifestet är motstridig mot KDU:s egentliga politik. Även retoriken i pressreleasen är ett exempel på rent populistiska drag då det fastslås att SD:s politik ej är tillräckligt effektiv­ för att minska invandringen.

Vi välkomnar att förbundsstyrelsen har tagit fram ett nytt manifest inom aktuella frågor, det är inte det vi vänder oss emot. Däremot menar vi att förbundsstyrelsen, i stället för att direkt gå till media, i enlighet med stadgarna bör ta manifestet via riksmötet innan lansering. Att göra tvärtom är ett hån mot interndemokratin.

Vi kräver att förbundsstyrelsen drar tillbaka det migrationspolitiska manifestet och att det i stället presenteras som en proposition som riksmötet får debattera och ta ställning till i oktober.

Linus Rehn, distriktsordförande KDU Stockholm

Ryan Jones, förste vice distriktsordförande KDU Stockholm

Nike Örbrink, andre vice distriktsordförande KDU Stockholm

Sabina Jansson­, distriktsstyrelseledamot KDU Stockholm

Olof Kvernvik­, distriktsstyrelseledamot KDU Stockholm

Frida Esselin, distriktsstyrelseledamot KDU Stockholm

Läs Dagens tidigare nyhetsartikel om KDU:s manifest här. 

Fler artiklar för dig