Olika lagar, olika pass – var är logiken?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

I svensk nyhetsrapportering talar man ofta om ”terrororganisationen” Islamiska Staten (IS), även känd som Daesh.

Jag har nära vänner från en annan islamisk stat, Pakistan. Där bor 190 miljoner människor, 99 procent muslimer. På mina vänners pass står ”Islamiska Staten Pakistan” på engelska och urdu. Mina vänner har flytt därifrån på grund av hot och trakasserier. De har nämligen ”fel” religion. Av samma anledning har många människor flytt från den islamiska staten Daesh. I båda staterna gäller samma islamiska lag, den som på arabiska heter ”sharia” – vilket betyder ”guds lag”.

I Pakistan måste alla riksdagsmän vara muslimer, det är dödsstraff för hädelse av ”den heliga boken” och profeten, män bestämmer över kvinnor och barn, med mera. Allt enligt den heliga sharialagen. Det svenska Migrationsverket bedömer Pakistan som ett ”säkert land” och ger avslag på asylansökningar därifrån.

Jag undrar, i logikens namn: Varför kalla den ena islamiska staten för ”terrororganisation” och den andra för ”säkert land”? Människorna i Pakistan och Daesh är säkert lika goda muslimer allihop. De tror på samma profet, har samma gud och samma heliga bok och följer samma heliga lag. Så tror också svenska muslimer, men de bor lyckligtvis i ett sekulariserat land, där svensk lag gäller. Den lagen kallas inte ”helig”, den är inte ofelbar, men den är demokratisk och den gäller.

På mitt pass står det ”Europeiska Unionen, Sverige”. Jag hoppas att det snart gör det för mina vänner som flytt från Pakistan också.

Ingemar Olsson, artist, låtskrivare, författare

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.