Öppna hjärtat och använd hjärnan

Jag vill se en ny bild på Ulf Kristersson iförd sjukvårdskläder med rubriken ”Skydda flyktingar vid EU:s gräns”!

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Moderaterna vill tydligen locka SD-väljare: Ulf Kristersson poserar i jägarkläder under rubriken Stärk gränsen”. SVT:s korrespondent sa i Aktuellt att en majoritet av dem som nu vill in i EU från Turkiet är afghaner, som söker ett bättre liv. Alltså samma typ av migranter som skapade flyktingkatastrofen 2015. Utan asylskäl tränger de nu återigen undan kvinnor och barn, som i stället hamnar i flyktingläger.

2015 fick dessa män – i Sverige kallade ”ensamkommande barn” – årslånga, dyra asylutredningar som till slut ledde till utvisningsbeslut. En opinion krävde då att de skulle få stanna. Andra ville att de faktiskt skulle utvisas. Sverige delades i olika läger. Samtidigt fylldes UNHCR:s flyktingläger av äkta flyktingar. Den som då ifrågasatte EU:s dåliga asylsystem – bland annat jag – kallades rasist. Vad kan vi lära av detta?

Självklart ska EU – och Sverige – ta emot dem som flyr från krig. Men hur? Stärk och utrusta UNHCR att i välutrustade läger vid EUs gräns ta emot och avgöra vilka som verkligen är asyl-behövande och fördela dem sen solidariskt inom EU. Snabbt!

Vi har resurser! Vi har råd! Jag tror vi kan skapa en ny gemensam opinion i Europa som tycker precis så. Svenskar är ofta blåögda, men behöver för den skull inte vara naiva. Asylsystemet har utnyttjats. Nu ska vi vässa asylsystemet! Avslöja den som ljuger och tränger sig före. Snabbt!

Skydda EU:s gräns från falska flyktingar och människosmugglare! Vi behöver ”Öppna våra hjärtan” – men använda hjärnan! Jag vill se en ny bild på Ulf Kristersson iförd sjukvårdskläder med rubriken ”Skydda flyktingar vid EU:s gräns”!

Ingemar Herbert Paul Olsson,

artist, låtskrivare, författare

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (47%)
  • Nej (47%)
  • Vet inte (6%)

32 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Sommarkonferenserna
Foto: Johannes Ottestig
Foto: Johannes Ottestig
Kristen i coronakrisen
Foto: Kajsa Göransson
Foto: Kajsa Göransson
Coronakrisen
Pat Marmo, ägare till en begravningsbyrå i Brooklyn, berättar att de är kraftigt överbelastade till följd av corona-pandemin. 
Foto: John Minchillo
Foto: John Minchillo