Orättfärdig kritik mot Ebba Busch Thor

Köper även de andra kristdemokratiska partiledarkandidaterna tanken om en nollvision för aborter? Jag vet att i alla fall Ebba Busch Thor gör det, skriver Jonas Segersam.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Vi är nu inne i en spännande process i vårt parti att vaska fram en ny partiledare. Den starkaste kandidaten som jag ser det är Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala som jag haft förmånen att arbeta tillsammans med under hennes tid i politiken under nu nästan 10 år.

Ebba har nu tackat ja till nomineringarna och framstår som en av huvudkandidaterna till posten. I Ekots märkliga lördagsintervju ägnades den mesta av frågor om aborter, homoadoptioner och Sarah Palin, något som skulle vara helt otänkbart om det vore en partiledarkandidat från ett annat parti än kristdemokraterna. Men Ebbas uttalanden föranledde bland andra Tuve Skånberg att rikta kritik mot det som han upplever som en omsvängning gällande bland annat medicinsk-etiska frågor.  

Det är orättfärdigt att kritisera Ebbas ståndpunkt när det gäller abortfrågan. Ebba har ofta problematiserat frågan, i enlighet med bland annat vårt medicinsk-etiska program, något som tyvärr är sällsynt i svensk politik. Både kvinnan och det ofödda barnet är separata skyddsvärda individer och abortsituationen innebär ett etiskt dilemma. Även om hon ställer sig bakom partiets ställningstagande för nuvarande abortlagstiftning fick hon för ett par år sedan i partistyrelsen utstå en hel del kritik när hon drev frågan att partiet måste ta debatten angående de signaler som kom från vårdpersonal om sent aborterade foster som fortfarande visade livstecken. Så här sa hon då: "Vi har ett ledarskap i dag som sticker huvudet i sanden i abortfrågan och som helst inte vill driva opinion eftersom det inte blir lika trevligt då när man ska träffa de andra partiledarna." (Fokus 111130)

I EU-valrörelsen var hon också tämligen ensam om att stå upp för Europakonventionens rättighet om samvetsfrihet. Så här sa hon i Dagen nyligen: "Jag tycker att det är snudd på arrogant och visar på en brist på ödmjukhet inför en av livets svåraste etiska frågor att vi inte ens kan utreda frågan. När vi ser att andra länder får till det här, som vårt grannland Norge, så borde det vara möjligt även i Sverige."  

Köper även de andra kristdemokratiska partiledarkandidaterna tanken om en nollvision för aborter? Jag hoppas det. Även om vi inte vill gå lagstiftningens väg måste vi våga tydligare problematisera saker som dessa som rör etiska kärnfrågor.

Inför valet 2010 föreslog jag som ordförande i nomineringskommittén i Uppsala att Ebba skulle stå först på tredje plats på vår kommunvalsedel. Lyckligtvis röstade årsmötet annorlunda och Ebba blev vårt kommunalråd. Det är jag idag mycket glad för. Hon är en lyhörd gruppledare som starkt månar om att få fram fler företrädare för partiet och som med glädje och entusiasm förmår föra fram partiets politik såväl externt som internt. Vill vi ha framgång i valet 2018 är Ebba ett framtidsnamn att satsa på.

Jonas Segersam (KD), Vice gruppledare i Uppsala kommun

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Foto: Francois Mori
Foto: Francois Mori