Pappan viktig – eller onödig?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Genom insemination och provrörsbefruktning har tusentals barn kommit till världen redan. Men möjligheten att bli gravid den vägen har fram tills nu bara getts gifta par, registrerade partner och sambor. Regeringen vill ge ensamstående kvinnor samma möjligheter som par har i dag. Det vill inte KD och har i den inställningen starkt stöd hos Barnombudsmannen. BO anser att förslaget står i stark kontrast till barnperspektivet och därmed barnkonventionen, som Sverige förbundit sig att följa.

Visst är det närmast straffspark när ministrar som tvångslagstiftar när det gäller pappornas ledighet samtidigt slåss för övertygelsen att det går lika bra för barnet utan pappa? Lite märkligt blev det när barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér skulle förklara den inkonsekvensen i debatt med KD:s sakkunniga Emma Henriksson i Aktuellt 21/5. Det är alltså lika viktigt att pappa finns hemma hos barnet som det är onödigt att det finns en pappa. Jag må tänka fel, men vänsterretoriken framstår ofta som alldeles outgrundlig.

Alldeles uppenbart är RFSU med olika underavdelningar en större auktoritet för rege­ringen än Barnombudsmannen och Barnkonventionen. Åsa Regnér var generalsekreterare i RFSU under en följd av år innan hon blev minister.

Hans G Eriksson, Uppsala

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
EU-VALET 26 MAJ
Nyheter
Foto: Anders Wiklund/TT
Premium
Foto: Arne Winerdal