Replik SKR: Religionsfrihet vårt fokus

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Inför Almedalsveckan förberedde Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet sitt deltagande genom att definiera områden av särskilt intresse. Vi valde bland annat att fokusera på religions- och övertygelsefrihet som är en av våra grundläggande rättigheter. Vi fanns med och deltog i olika debatter och samtal, arrangerade av bland annat Evangeliska Alliansen, tidningen Dagen och Frälsningsarmén som handlade om religions- och övertygelsefrihet och rätten att utöva sin tro.

På onsdagen i Almedalsveckan genomfördes en stillsam manifestation på Donners plats, mitt i centrala Visby. Arrangörer var Sveriges kristna råd, Svenska missionsrådet, Kristna Fredsrörelsen och Svenska muslimer för fred och rättvisa.

De kristna företrädarna satt i en ring och läste Bibeln och bad. Muslimer satt i en annan ring där man läste Koranen och bad. Det var två parallella böneringar för fred, två parallella läsningar. När de kristna bad och läste högt var den muslimska ringen tyst och vice versa. Samtidigt delade vi ut ett informationsblad som berättade om betydelsen av religions- och övertygelsefrihet och att denna frihet bör omfamna alla, i Sverige och i andra länder, kristna, andra troende och icke-troende.

För oss var Almedalsveckan en positiv erfarenhet där kyrkliga organisationer och företrädare gavs möjlighet att finnas mitt i samhällets centrum.

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Dagen från Järvaveckan
Premium
Foto: Urban Thoms
Dokument: Kristen ungdomskultur
Premium
Foto: Joakim Lundgren