Riksdagen behöver en upprättad kyrka

Kyrkans enhet påverkar världen och har förmåga att påverka samtalsklimatet i riksdagen och arbetet med att forma regering, skriver Peter Artman.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det fastlåsta läget för riksdagen med regeringsbildningen har andliga rötter. Jesus är tydlig med att kyrkans enhet påverkar världen. Han ber att kyrkan ska bli ett, för att världen ska tro. Den tillit och det hopp som en återupprättad Kristi kropp katalyserar har förmåga att påverka samtalsklimatet i riksdagen och arbetet med att forma regering.

Paulus kastar ljus över problemet: Det måste till och med finnas partier bland er, så att det visar sig vilka av er som är att lita på. Ideologier och partibildning är en sjukdom i samhällskroppen, när de tillåts styra till konfrontation och egensinne. Paulus ger oss också i samma brev till de kristna i Korint, bilden från anatomin: den harmoniska kroppen med olika delar som samverkar. Sådan är Kristi kropp. Synergi är möjlig. Viljan till att lyssna och se andras perspektiv; att inkludera och ge utrymme för alla av god vilja. Även i politiken behöver vi tro andra om gott, ja, se upp till andra, även om de skulle ha andra preferenser.

Världen väntar fortfarande på kyrkans synliga enhet. I Sverige berömmer vi oss över att ha ett bättre ekumeniskt klimat än i många andra delar av Europa. Likafullt är kyrkorna i Sverige separerade enheter och organisationer. Kristi kropp, kyrkan i Sverige är en dysfunktionell kropp i dess helhet med brist på samverkan. Denna skandal väntar på försoning och helande. Riksdagen och all synergi i familj och samhälle väntar på att Guds världsvida familj ska träda fram och bli synlig genom gemenskapslivet i Kristus, i måltidens delande. Det gemensamma brödet, brutet för världen.

Många är vi som varit samlade till bön för vårt land inför valet. I Stockholms city, i S:ta Clara kyrka, ledare och gräsrötter, och även tillsammans med besökare från Tanzania. Initiativ har tagits i olika städer. Låt oss fortsätta be för de styrande, för allt samhällsliv, för vårt land och vårt folk, och alla folk. Låt oss samtidigt be för Guds folk, att Guds härlighet ska komma över hans kyrka. Så sjunger vi och avslutar med strofen: ”Vi vill återvinna den skönhet vi förlorat.”

Peter Artman, European Union of Prayer

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat