Ring i klockorna, biskopen!

Vi uppmanar därför dig, Åke Bonnier, att ta ställning i frågan om medmänsklighet för de afghanska ungdomarna, skriver ungdomsgruppen i Svenska kyrkan, Tidaholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Tidaholm är i chock! Den 16 november 2018 hämtade gränspolisen Reza (Bank) Rahimi i sitt hem på Enebacken i Tidaholm och förde honom till förvaret i Kållered. Han väntar nu på att deporteras/utvisas till Afghanistan. Reza är född i Afghanistan och som barn flydde han till Iran. Reza tillhör folkslaget Hazarer som är ett mycket utsatt folk. Sedan två år är han en självklar familjemedlem i familjen Bank i Tidaholm. Reza är med i vår ungdomsgrupp OMG (Oh My God) i Svenska kyrkan Tidaholm och är en del av våra liv. Dessutom väntar en till medlem av vår ungdomsgrupp på utvisning och lever i ovisshet om när han ska hämtas.

Under helgen 17–18 november träffades ungdomsgruppen med frågor och känslor som är fyllda av oro, frustration, maktlöshet, ilska och hat som vi nu ser drabbar Reza och många andra. Detta utmynnade i en namninsamling som redan har mer än 2200 underskrifter och en manifestation där över 300 personer samlades för att visa på kärlek och stöd till Reza och andra drabbade.

Det räcker nu! Vi vill inte titta på mer! Vi vet att vi kan bättre!

Gud säger till Mose i 3 Mos 19:33-35: "Om en invandrare slår sig ner i ert land skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud."

Nu måste vi lyfta frågan vidare. Vi som kyrka måste våga säga nej till detta omänskliga som händer med våra bröder och systrar. Denna fråga är inte bara vår utan samma rop hörs från många församlingar. 

Vi uppmanar därför dig, Åke, dina biskopskollegor och rikskyrkan att ta ställning i denna stora och komplexa fråga om medmänsklighet för de afghanska ungdomarna.

För några veckor sedan ringde våra kyrkklockor på ert initiativ för att uppmärksamma freden för första världskriget för 100 år sedan. Kanske är det dags att låta dem ljuda än en gång för att visa att vi inte står ut!

Vi kan inte bara minnas vår historia utan måste ta ansvar för det som händer framför våra ögon.

​​​Ungdomsgruppen i Svenska kyrkan, Tidaholm

Svar direkt från Åke Bonnier: Starkt berörd av att läsa ert brev

Läs mer om asylsökande konvertiter

Alla tidigare artiklar

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Sambo och giftermål
Sex har en själslig dimension som inte försvann bara för att kyrkans sexualmoral kastades överbord av 1960-talets rebeller. 
Foto: mari lezhava
Foto: mari lezhava
Explosionen i Beirut
Alia Abboud.
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump