Så löser vi skolavslutningar i kyrkan

I Lysekil har diskussionen om skolavslutningar i kyrkan ägt rum för flera år sedan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Efter en dialog mellan företrädare för kyrkan och skolan gjordes en överenskommelse att börja den obligatoriska skolavslutningen på grundskolan klockan halv tio på morgonen. Innan dess sker följande:

Kyrkan bjuder in till frivillig skolavslutning klockan halv nio. Dit går alla som vill. Oftast har barnen med sig någon vuxen. De som går på mellanstadiet kommer kanske tillsammans med sina kompisar. Kyrkan brukar vara i stort sett fullsatt. De klassiska sommarpsalmerna har sin givna plats. Något lattjo-lajban-trevligt framförs av församlingspedagogen tillsammans med andra i arbetslaget. Sedan pratar prästen en liten stund, en barnkör sjunger och allt avslutas med välsignelsen och en innerlig önskan om ett härligt sommarlov. Ungefär så. Föräldrarna ansvarar för att barnen kommer till och från kyrkan. Alla nöjda.

På det här viset kan alla ta ansvar för sin del av sitt uppdrag.

Ann-Sofie Ellbrant

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner