Så stöder vi våld mot kristna och muslimer

Jerusalems status som centrum för tre världsreligioner hots allvarligt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Fredag 19 april ockuperade extremistiska judiska bosättare ett kristet kloster i byn Taybeh utanför Ramallah på Västbanken, och satte upp den israeliska flaggan över klostret.

Attacken är bara en i en lång rad händelser där beväpnade bosättare attackerat kloster, kyrkor och moskéer, sprejat slagord som ”Död åt kristna” på väggarna och skändat kristna och muslimska kyrkogårdar. Aktioner som har fått väldigt liten uppmärksamhet här i väst.

Målet med övergreppen är förstås att åstadkomma en etnisk rensning av de kvarvarande delarna av det historiska Palestina, att få icke-judiska folkgrupper att ge upp och lämna området och se till att den av FN beslutade palestinska staten aldrig kan upprättas.

I ett Palestina bara för judar kommer Jerusalems status som centrum för tre världsreligioner att allvarligt hotas.

I dag bor över en halv miljon olagliga judiska bosättare på ockuperad palestinsk mark, och de blir ständigt fler.

Ockupationen stöds aktivt av företag som G4S, som ansvarar för ”säkerhet” i såväl den svenska riksdagen som i israeliska bosättningar och fängelser, av Veolia som fortfarande är inblandat i projekt på ockuperad mark, av Ikea, Volvo och H&M och av dagligvarukedjor som Coop och Ica som kritiklöst saluför produkter, framför allt frukt och grönt och kolsyremaskinen SodaStream, producerade i olika bosättningar.

EU handlar i dag för 15 gånger så mycket med olika illegala bosättningar som med palestinierna på Västbanken. Per person blir handeln 100 gånger så stor med varje bosättare som med varje palestinier.

Varje gång vi själva köper israeliskt ger vi ett godkännande av politiken och blir en del av problemet. Varje gång vi i vår kristna församling ger stöd till Israel, eller reser dit, slår vi mot våra kristna bröder och systrar i Palestina.

Vårt ointresse för vad vi konsumerar, och hur vi beter oss, kan bli den avgörande dödsstöten för en rättvis lösning av konflikten.

Bojkotta Israel tills man avslutat ockupationen och dragit hem sina bosättare och militärer! Res inte till Israel! Köp inte israeliskt!

Gunnar Olofsson

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Nyheter
Foto: Pontus Lundahl & Anders Wiklund TT
NYHEMSVECKAN
Nyheter
Foto: Josefin Lilja
Nyheter
Foto: Josefin Lilja