Debatt

Säg nej till yoga i skolan

Vi kräver andlig varudeklaration från dem som vill ­använda yoga i skolan, skriver debattörerna.

Trots att barnen inte ska behöva utöva religion i skolorna har de tvingats medverka i yoga på lektionstid på Östermalmsskolan i Stockholm. Detta för att utövarna anser att yoga inte är religion - för att de menar att det är så sekulariserat?

Sten-Åke Bredmar har anmält Östermalmsskolan och vi vill vädja till Skolinspektionen och till alla föräldrar att säga nej till yoga i skolan.

Anmälan har bland annat uppmärksammats av SVT. En av eldsjälarna bakom satsningen, Filippa Odevall, medgav i debattprogrammet 4 oktober att yoga är andligt. Och nu senast i sin debattartikel i Dagen den 19 oktober medgav skolborgarrådet Lotta Edholm att yoga har ett religiöst ursprung, men att det inte är religiöst och att det sker helt öppet. Men hur kan det vara öppet om det inte innehållsdeklareras?

Om yoga införs i skolan, om Skolinspektionen beslutar att yoga inte är religiöst, frågar man sig vilka möjligheter dagens föräldrar får att skydda sina barn. Är inte det bara ordklyveri för att öppna vägen för yoga till barnen? Och då får man fråga sig, ska föräldrarna tas ifrån rätten att ytterst ansvara för vad deras barn utsätts för?

Det finns vittnesbörd från själavårdare om meditationspsykoser. Om detta är sant, vem tar då ansvaret för de konsekvenser yoga kan få för enskilda barn, de som inte själva kan skydda sig och inte förstår vad de gör?

Vi har tre krav.

1) Om skolan inte ska ha rätten att tvinga barnen att utöva religion, så ska det definieras vad som är religion.

2) Om yoga är andligt (som medges av Filippa Odevall), då ska inte skolan ha rätt att tvinga elever att utöva yoga.

3) Om det finns minsta risk att yoga kan skada någon enda ska vi inte experimentera med detta på omogna barn i skolan.

Frågan är, finns det bevis på att yoga inte är skadligt, och inte skadligt för någon enda? Barnen kan ju hur som helst inte ta ställning i denna fråga. Om föräldrarna av Skolinspektionen tas ifrån rätten att bestämma om barnen ska delta, vem ska då skydda barnen?

Är det ett Sverige vi vill ha, där samhället bestämmer vad som är nyttigt eller onyttigt för barnen? Nyligen hade vi en skandal med fosterbarn i Sverige, när Sverige fått välja hem åt föräldralösa barn. Vem tar ansvaret för om det om 20 år blir en ny skandal kring konsekvenserna av att Sverige utsätter unga för något som vi kanske inte vet konsekvenserna av i dag? Det är det som är frågan.

Yoga breder ju ut sig i hela västvärlden, i samma takt som att sekulariseringen och kunskaperna om kristen tro minskar. Det har blivit en allmän sanning att yoga inte är religion, för människor som inte vill se sig själva som religiösa. Men blir det sant för att tillräckligt många säger det? Blir kristna mindre trovärdiga för att tillräckligt många säger det?

Barnen på yogaövningarna måste säga ett mantra till de tre högsta gudarna ihinduismen, Brahma, Vishnu och Shiva. Om detta är korrekt, är det då inte religiöst?

I Bibeln står det att ”den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom är det bättre att en kvarnsten läggs om hans hals och han kastas i havet” och ”Du skall inga andra gudar hava jämte mig.” Nu säger ateisten: Jag tror inte. Då säger vi så här: Är du så säker så att du törs ta risken att inte bara ta det här ansvaret när det gäller dina egna barn, utan även för barn som kommer från kristna hem och tvinga dem att utföra yoga? Om yoga är andligt, och om man ber till andra gudar, och om de finns, kommer de inte då? Vad händer då med barnet?

Det märkliga är också att kunskapen om yoga verkar förvånande liten, liksom intresset i de breda lagren att skaffa sig den.

Det är inte rimligt att barnen ska betala priset och det är inte rimligt att vi ska ha ett land där föräldrarna inte ges rätt att skydda sina egna barn, vilket blir konsekvensen om yoga förs in i skolan och när alla elever i Sverige har skolplikt.

Vi stödjer de röster som höjts för att skydda barnen från skolyoga, bland annat röster från Sten-Åke Bredmar, Arkens pastor Linda Bergling, Gertrud Storsjö från Citykyrkan, medie­profilen Siewert Öholm samt Ulf Sundkvist, pastor i Pingstkyrkan i Karlskrona, som ­tagit upp frågan i en gästkrönika i Dagen.

Vi uppmanar Skolinspektionen att säga nej till yoga i skolan och vi begär en andlig varu­deklaration från alla som erbjuder tjänsten, med uppgifter om riskerna.

Christina Bonnevier, föreståndare för Betaniaförsamlingen och medlem i Citykyrkan

Lennart Bonnevier, föreståndare för Betaniaförsamlingen och medlem i Citykyrkan

Eva Gustin, medlem i Citykyrkan

Fler artiklar för dig