Satsa på alternativ till kräftskivan

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Att koka någon levande är tortyr. Bara tanken är ohygglig. Ändå, och troligtvis utan att tänka vidare på detta, gör många just detta med kräftor så här års. Felaktigt intalar vi oss att kräftorna dör snabbt och ändå inte kan känna smärta. Kräftor är inte som du och jag, det kan vara svårt att identifiera sig med dem, men det är inget skäl att plåga eller äta dem.

Att äta djur över huvud taget har en miljöskadlig verkan, ofta mångdubbelt värre än en växtbaserad kost. Kräftor är definitivt inget undantag. De flesta kräftor i affären är importerade och dessa kommer huvudsakligen från Kina, transporterade över hela jorden. Svenska kräftor är inte heller oproblematiska ur miljösynpunkt. Svenska flodkräftor är rödmärkta av WWF för att de är hotade. De till Sverige införda signalkräftorna bär ofta på kräftpesten, som snabbt smittar och på många håll helt utrotar just flodkräftor.

Vilka skäl talar fortfarande för kräftskivan? Turligt nog är inte din högtid, chansen att träffa goda vänner eller ens stimulansen av dina smaklökar hotad. Det finns alternativ! Ta ansvar för den värld vi fått och koka ingen levande.

Mikael Risenfors

Vildåsnan - kristen vegetarisk förening

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm