Ship to Gaza seglar för människors skull

Salomon Schulmans debattinlägg om Ship to Gaza i Dagen ger en bra bild av den desperation som präglar den minskande skara som försöker försvara Israels ockupation och blockad, skriver Henry Ascher, barnläkare och professor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Bristen på argument kompenseras av svepande generaliseringar, avsaknad av fakta och en oförsonlighet som enbart är tragisk.

Schulmans viktigaste argument tycks vara att Ship to Gazas aktioner "inte görs för de sargade arabernas skull – utan för att det är just judar som påstås ha åsamkat plågorna".

Han menar därmed att Israel är detsamma som judar och att Israels regeringspolitik är något som alla judar står bakom. Med detta argument legitimerar Schulman de malmöbor som ställt Malmös judar till ansvar för Israels regerings agerande.

Men Schulman har helt fel. Frihetsflottiljen har i själva verket alltid till stor del bestått av judar, både svenska, amerikanska och från flera andra länder. En hel del har överlevt nazismen och Förintelsen eller är barn till överlevande. I Israel pågår en intensiv diskussion i medierna där regeringens agerande mot Frihetsflottiljen liksom blockaden av Gaza ifrågasätts. Ett exempel är den före detta generalmajoren och chefen för den militära underrättelsetjänsten Shlomo Gazits artikel i Ha’aretz 24 juni.

De förödande effekterna för Gazas innevånare av Israels blockad och återkommande krig kritiseras av bland andra FN, Världsbanken, Rädda Barnen, Amnesty, Human Rights Watch och Oxfam. Utredning mot Israel för brott mot internationell lag pågår i Internationella domstolen i Haag. Alltfler judar i och utanför Israel tar i dag avstånd från Nethanyahu-regeringens politik. I USA vägrar unga judar i allt högre grad att identifiera sig med Israels politik.

Konflikten mellan Israel och Palestina är inte religiös eller etnisk utan politisk. Nethanyahus regering är ett hot inte bara mot palestinier i Gaza. Ship to Gaza seglar inte för de sargade arabernas skull. De seglar för människor som kunde varit du och jag, för människor i Gaza och för människor i Israel.

Henry Ascher, barnläkare och professor, medlem i Judar för en Israelisk-Palestinsk Fred, JIPF, passagerare på Ship to Gaza 2010 och 2011

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Corona och kyrkorna
Hur blir det med Nyhemsveckan, Torpkonferensen och alla de andra kristna konferenserna i sommar?
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Att hålla modet uppe i isoleringen
Coronakrisen
Pingstkyrkan i Falköping.
Foto: Emanuel Ström
Foto: Emanuel Ström
Dokument
Jonas förbereder sig för innebandyträning med kompisarna i Uppsala Life IF:s P10, pojkar födda 2009/2010. Tidigare spelade han pingis. Klubben har en innebandyskola från förskoleålder till årskurs 2.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo