Slutreplik: Utöva moraliskt ledarskap, Equmeniakyrkan

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson skriver att kyrkan aktivt arbetar med pionjärt arbete. Vi ser gärna utökade pionjärinsatser. Svensson menar att man ibland måste lämna en ort för att ta upp arbete någon annanstans, men en av Sveriges snabbast växande orter, Södermalm i Stockholm, tillhör väl de platser som är bäst lämpade för pionjärinsatser?

Även om Equmeniakyrkan inte formellt råder över hur församlingarna förvaltar sina fastigheter kan kyrkan utöva ett moraliskt ledarskap. Ett sätt att visa sådant skulle vara att Equmeniakyrkan köper S:t Paulskyrkan och under en projekttid hyr ut den till kristna organisationer för att skapa en stabil, relevant, öppen mötesplats för dagens människor och dagens angelägna frågor. Och som ett skyltfönster för Equmeniakyrkan!

Intresserade grupper finns. Om det man tidigare gjort inte fungerar längre – lägga allt ansvar på trötta lokalförsamlingar med allt färre bärare – så måste man ju som ledning hitta andra vägar, metoder, redskap.

Harry Månsus, Erik Lindberg, Maria Langefors, Ulla-Mai Ceder Lindberg

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Premium
Premium