Socialdemokraterna är fastlåsta av SD

Sverige befinner sig i en svår situation med avancerad kriminalitet, frekventa dödsskjutningar bland tonåringar och explosioner mot lägenheter och polisstationer. Detta sticker kraftfullt ut i jämförelse med andra europeiska länder. Situationen eskalerade från år 2015, då en flod av flyktingar vällde in över landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Politiker vässar sina vapen och förstärker polisen med resurser och fler platser till polisskolor. Även högre straffskalor för de grova brotten bland tonåringar föreslås.

Statsminister Stefan Löfven har efter en intervju i SVT Agenda om det ökande våldet fått stark kritik. Han menade att problemen inte kunde relateras till migrationen. Han talade om att föräldrar ska ha ett arbete att gå till och att barnen ska gå i skolan och satsa på sin framtid. Det känns som han lever kvar i folkhemstankens värld.

Det finns dock en underliggande problematik i Löfvens uttalande. Det handlar om att på intet sätt ta över högerkrafternas retorik och särskilt inte Sverigedemokraternas (SD) analys av invandringen. Inrikesminister Mikael Damberg stämde in i samma ton, när han intervjuades av Dagens Nyheter och kompletterade Löfven med att säga att kriminaliteten har inget med hudfärg att göra. Förhållningssättet gentemot SD hindrar i realiteten Socialdemokraterna från att forma en egen verbal analys att sätta på pränt. Detta har skapat förvirring i riksdagen under många år och kulminerade i Januariöverenskommelsen (Jöken), där S tummade på sina egna grundvärderingar. Detta för att få behålla makten och framförallt hålla SD borta från inflytande. Efter Jöken har SD fortsatt att öka i opinionen och ligger S i hälarna. Metoden fungerar alltså inte.

Vi som lever ute bland folket och arbetar bland svenskar och invandrare som jag inom vården har sett detta. Jag möter alla etniska uttryck, sedvänjor och förhållningssätt mellan föräldrar och barn och relationen män och kvinnor. För tonåringar som är födda i Sverige, men vars föräldrar är födda och har levt många år i Mellanöstern, finns ett antal spänningar. Dessa tonåringar ska härbärgera två världsbilder och det går inte friktionsfritt. Just denna grupp har en av de kraftigast växande kurvorna för kriminalitet bland unga. Detta skulle kunna leda till ökade resurser och stöd riktad mot dessa familjer.

I stället för att åka ut på ålderdomshem och dansa med kvinnliga pensionärer, bör Löfven sätta sig med sin regering och fokusera på verkliga problem, utan att vara låst av SD.

Roland Sennerstam, barnläkare

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm